Új faj és nem

Ősi folyamidelfin-faj kövületére bukkantak

Panamában fellelt kövülettöredékek gondos vizsgálata révén egy kutatócsapat régen kihalt folyami delfin új faját és nemét fedezte fel.

2015.09.01 14:44ma.hu

A faj az Isthminia panamensis nevet kapta. A maradvány nemcsak új fajt reprezentál, hanem új fényt is vet napjaink folyamidelfin-fajainak evolúciójára - írta a hirado.hu.

Az 5,8-6,1 millió éves fosszíliát Panama karib-tengeri partvidékén lelték fel: egy fél koponyát, az alsó állkapcsot kúpos fogak majdnem teljes készletével, a jobb lapockát és az uszony két apró csontját öleli fel. Más folyami delfinekkel - kihalttal és élővel - összevetve, a kövületek formája és mérete azt sugallja, hogy a kifejlett állat testhossza meghaladhatta a 2,7 métert.

Manapság a folyami delfineknek csupán négy faját ismerjük, mindegyikük édesvízben vagy part menti ökoszisztémában él, és kivétel nélkül veszélyeztetett. (A kínai folyami delfin -pajcsi - talán már ki is halt.)

A modern fajok közös adaptációra tettek szert, hogy életben maradhassanak az édesvízi környezetben, méghozzá egy olyan testszerkezetre, amely széles, evezőszerű uszonyokat, rugalmas nyakat és fejet, valamint kifejezetten hosszú, keskeny orrot ölel fel. Mindezen tulajdonságok révén jobban tudnak navigálni és vadászni a kanyargó, iszapos folyókban.

A fosszilis bizonyítékok viszont azt sugallják, hogy őseik széles körben elterjedtek a bolygón. Az I. panamensis egyértelműen ezek egyike volt, maradványaival a kutatók alaposabban feltérképezhettek egy nehezen feloldható kérdést: az evolúció folyamán a folyami delfinek mikor hagyták hátra a sós óceáni környezetet az édesvízi folyókért?

Szavaik szerint az új maradványok tengeri kőzetekből kerültek elő, a koponya és az állkapocs számos jellegzetessége tengeri környezetre utal, mint a modern óceánlakó delfineknél. Az Amazonas sok ma élő ikonikus édesvízi faja- úgymint manátuszok, teknősök és sasráják - rendelkezik tengeri ősökkel, ám a folyami delfineknek mostanáig a medencében fellelt kövületei nem árulkodtak tengeri ősökről. Az Isthminia ezáltal egyértelmű támpontot ad arról, mikor érkezett meg eme csoport Amazóniába.

A lelőhelyen fellelt egyéb állatkövületek tengeri fajokhoz tartoznak, ami azt sugallja, hogy a ma élő folyami delfinekkel ellentétben, az I. panamensis a Karib-tenger táplálékban gazdag sós vizeiben élt.

A kutatók szerint a faj valójában a ma élő amazonasi folyami delfin legközelebbi rokona. Míg a bálnák és delfinek szárazföldi ősökből fejlődtek teljesen tengeri állattá, a folyami delfinek fordított folyamatot tárnak fel azt édesvízi ökoszisztémák felé mozdulásukkal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.