Nem engedi, hogy kicseréljék a kicsiket

Csak nagyobbik kölykét gondozza az óriáspanda

A washingtoni állatkert ikreket világra hozott óriáspandája nem engedi, hogy gondozói rendszeresen kicseréljék a kölyköket, hogy mindkettőt táplálhassa.

2015.08.27 09:47MTI

A 17 éves nőstény Mej Hsziang mesterséges megtermékenyítés után hozott világra ikreket szombaton. Egyikük súlya 86,3 gramm, a másiké 138 gramm. A vadonban élő óriáspandák általában nem gondoznak ikreket, csak egyetlen utóddal törődnek, a másikat veszni hagyják. Az elmúlt évtizedben azonban kínai pandabiológusok kifejlesztettek egy módszert, amelynek alkalmazásával fel lehet nevelni ikreket is: pár óránként cserélgetik az anyánál a bocsokat. Amíg az egyiket szoptatja és dajkálja, a másikat inkubátorban tartják.

A Smithonian Nemzeti Állatkert gondozói szombat óta követték ezt módszert Mej Hsziang esetében, négyóránként cserélgették a bocsokat, ám hétfőtől az anya csak nagyobbik kölykéről hajlandó gondoskodni.

"Mej Hsziang nem hajlandó részt venni a pandacsoport erőfeszítéseiben hétfő délután óta. Csak nagyobbik kölykét fogadja el" - közölte az intézmény.

A kisebbről, amelynek jó a hangulata, a gondozók gondoskodnak, inkubátorban tartják és cumisüvegből etetik, ám aggódnak amiatt, hogy testsúlya ingadozik. A kölyök antibiotikumot is kap. Emésztése, vizelet, széklete is rendben van, és nem észleltek nála légzési problémákat - olvasható a közleményben.

Az anya által gondozott nagyobb kölyköt csak megfigyelni tudják, de a gondozók szerint minden rendben van nála, Mej Hsziang gondosan táplálja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.