Megvolt a fogpótlás

Újra látható az őscápa mása Ipolytarnócon

Szeptembertől újra látható az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület miocén parkjában az őscápa felújított, élethű mása.

2015.08.27 07:29MTI
A Megalodon rekonstrukciója (Wikipédia/LeGenD)

Szekeres Rita sajtóreferens elmondta: a hatalmas ősállat-reprodukciót április végén vették ki a vízből. Pótolni kellett a kitört fogait, a testéből hiányzó darabokat és újrafestették a cápa testét.

15 millió évvel ezelőtt, amikor még tenger töltötte ki a Kárpát-medencét, a korallokban és tengeri kagylókban, csigákban bővelkedő trópusi vízben hatalmas cápák úszkáltak. A Charcarodon megalodon kétszer akkora volt, mint egy mai fehér cápa, legnagyobb fogainak mérete a tíz centimétert is elérte - tette hozzá.

Szekeres Rita közölte: Föld rajzok2 címmel Tahin Gyula fotóművész idei második kiállítását nyitják meg Ipolytarnócon szeptember elsején.

A távoli tájakon készült fotók egy részét júliusban láthatta a közönség. A mostani válogatás képei arról szólnak, hogyan alakítják a Föld felszínét a rá ható tényezők, mint a vulkáni tevékenység, a víz, a fagy vagy a szél. A felvételek többek között olyan izgalmas tájakra kalauzolják el az érdeklődőket mint Izland vagy az Atacama sivatag.

A kiállítás szeptember 30-ig látogatható.

Ipolytarnóc élővilágát a miocén idején vulkánkitörés pusztította el, az ősi maradványok évmilliókat vészeltek át.

A világ egyik legnagyobb megkövesedett fenyőféléjét, gerincesek, valamint a mai hüllőkre és kétéltűekre emlékeztető lények iszapba kövült nyomait is a Nógrád megyei, Ősvilági Pompejinek is nevezett területen találták meg és mutatják be a látogatóknak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.