Tengermély

Felhozzák a Georgia hadihajó roncsait

Elsüllyedése után 150 évvel kiemelik a CSS Georgia páncélozott konföderációs hadihajó roncsait a Savannah folyó mélyéről.

2015.08.23 14:42MTI
Facebook

A haditengerészet búvárai június végén kezdték felszínre hozni a hullámsírban talált ágyúkat, fel nem robbant bombákat és egyéb leleteket, köztük a meglepően jó állapotban megmaradt hajócsavart, majd a múlt hét közepén láttak neki a külső váz mintegy 113 ezer 400 kilogrammos részének kiemeléséhez.

A CSS Georgiát saját legénysége süllyesztette el, így akadályozva meg, hogy a hajó a konföderációs csapatok megadását fogadó William T. Sherman tábornok kezébe kerüljön.A páncélos hajó olyan nehéz volt, hogy motorjai nem bírtak a Savannah folyó áramlataival. A konföderációs csapatok ezért lehorgonyozták a páncélost a part közelében, hogy lebegő ütegként használják; ám a hajó végül úgy süllyedt el, hogy egyetlenegyszer sem lőtt csatában.

A Georgia kiemelésre szánt részét nagyjából 1,2 méterszer 7,2 méteres, egyenként mintegy öt tonnát nyomó darabokban hozzák a felszínre. A munkálatok egy hónapba telnek.

A hajóról származó leletek a texasi A&M Egyetemhez kerülnek katalogizálásra és konzerválásra. A haditengerészet nem közölte, mi lesz a további sorsuk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.