Nofertiti királynő sírja

Egyiptomban "párbajozhat" a brit régész Nofertiti királynő kegyeiért

Az egyiptomi műemlékvédelmi múzeum meghívta Kairóba azt a brit régészt, aki a minap új elmélettel állt elő Nofertiti királynő lehetséges sírjáról. Nicholas Reeves, az Arizonai Egyetem tanára azt állítja, hogy a Királyok völgyében lévő Tutanhamon-sír rejtheti a híres egyiptomi királynő maradványait.

2015.08.20 14:30MTI
academia.edu

Az egyiptomi tárca szerdai közlése szerint Reevesnek szeptemberben nyílik lehetősége arra, hogy megvitassa elméletét egyiptomi kollégáival. Egy közös luxori expedíció is napirenden lehet - tették hozzá.

Revees, aki még nem reagált a meghívásra, azzal érvelt, hogy a gyermekfáraó sírkamrájának falait nagy felbontású digitális képalkotási eljárással megvizsgálva talált két befalazott és mindeddig észrevétlenül maradt átjárót, amelyek egyike mögött egy raktárhelyiség, a másik mögött viszont az egyedülálló szépségéről és nagy hatalmáról ismert Nofertiti sírja rejtőzhet.

A királynéról DNS-vizsgálatok eredménye alapján egyes tudósok feltételezik, hogy ő volt Tutanhamon anyja.A brit szakértő Tutanhamon sírjának kialakításából arra a következtetésre jutott, hogy azt eredetileg egy királynőnek, nem pedig egy királynak építették.

Azt is feltételezi, hogy valójában Nofertiti volt a rejtélyes Nofernoferuaton vagy Szemenhkaré, amely nevek felbukkannak a Tutanhamon sírjában talált tárgyak némelyikén.

Monográfiájában azt írta, a gyerekfáraó 1922-ben megtalált sírjából előkerült lenyűgöző kincsek - köztük a híres halotti maszk - korábbi temetéseknél használt tárgyak újrahasznosításai.Nofertiti Ehnaton fáraónak, a XVIII. dinasztia tizedik uralkodójának a felesége volt.

Sírjának holléte az egyiptológia mindmáig talán legnagyobb megoldatlan rejtélye. Tudósok egy része feltételezi, hogy a férje által alapított fővárosban, Amarnában helyezték nyugalomra, míg mások úgy vélik, holtteste egyike két múmiának, amelyeket korábban a Királyok völgyében találtak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.