Több mint 40 kilót nyomtak

Nem tudtak volna repülni a repülő őshüllők?

A repülő őshüllők nem tudtak repülni. Ezek az őstörténetben élt állatok több mint 40 kilónyi súlyukkal nem tudták fenntartani magukat a levegőben - erre e meglepő felfedezésre jutott egy japán tudós.

2008.10.13 06:30MTI

A New Scientist című brit tudományos folyóirat ismerteti a Tokiói Egyetem tanárának, Katszfumi Szatónak a hipotézisét, amely megdöntené a korábbi feltételezést, hogy 200 millió évvel ezelőtt ezek a 250 kilós állatok az eget hasították.Szato öt különböző fajhoz tartozó 28 madarat vizsgált meg a Crozet-szigeteken, Madagaszkár és az Antarktisz között. A tudós a gyorsulást és a nehézségi erőt mérő műszereket helyezett el a vizsgált madarak szárnyán.

A madarak között volt a vándoralbatrosz is, a jelenleg legnagyobb méretű repülni képes fajta. A pulykától eltérően, amelyet rövid szárnyai alkalmassá tesznek a gyors felszállásra, a 22 kilogramm körüli súlyú vándoralbatrosz hosszú távon is képes dinamikusan repülni, mert kihasználja a légáramlatokat, hogy ne kelljen állandóan mozgatnia a szárnyait. Amikor a szél egyenletesen fúj, ezeknek a madaraknak csapkodniuk kell a szárnyukkal, különben a légellenállás és a nehézségi erő miatt lezuhannának.

Szato megfigyelte, hogy minden repülő faj két különböző sebességben verdes a szárnyaival: a felszálláshoz gyorsabban, a levegőben maradáshoz pedig, ha nincs szél, nyugodtabb tempóban mozgatja. A japán tudós szerint a tempó, amellyel egy madár a szárnyait csapdosni tudja, az izmai erejétől függ, és a nehezebb, hosszabb szárnyú madaraknál csökken ez az erő. Erre alapozza Sato azt az állítását, hogy a 40 kilónál nehezebb madarak nem tudnak olyan sebesen verdesni a szárnyukkal, hogy fennmaradjanak a levegőben. Egy 40 kiló körüli madár rossz időben nem tud elég biztonsággal repülni.Ez a feltételezés nem tetszik a paleobiológusoknak, akik megpróbálják rekonstruálni a pteroszaurusok repülését, ők úgy hiszik, ezek az állatok dinamikusan szárnyaltak.Akár 250 kilogrammot is elérő súlyuk miatt Szato szerint ezek az állatok nem tudhattak repülni.

Erről a John Hopkins Medical School of Baltimore tudósának, Mike Habibnak az a véleménye, hogy a pteroszaurusok esetében figyelembe kell venni az anatómiai, fiziológiai sajátosságokat, továbbá ezeknek az állatoknak az életkörülményeit is.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.