Csillagászat

Égi "tűzijáték" jelzi két galaxis összeolvadását

Két szomszédos galaxis összeolvadását figyelték meg a Manchesteri Egyetem és a Hongkongi Egyetem asztronómusai, akiknek sikerült lencsevégre kapniuk az égi "tűzijátékot".

2015.08.17 16:29MTI
Ivan Bojicic

A felfedezésről a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society című folyóiratban számolnak be a tudósok.

Az asztrofizikusok az Új-Dél-Walesben működő angol-ausztrál távcső segítségével végeztek megfigyeléseket, a Tejútrendszer haldokló csillagai után kutatva. Így fedezték fel a galaxisunk por- és gázfelhői mögött az Oltár (Ara) csillagképben zajló kozmikus +drámát+. Az összeolvadó galaxisok szomszédságában alig-alig van más csillagváros, egy ilyen viszonylag "néptelen" területen igen alacsony a kozmikus karambolok valószínűsége - olvasható az Astronomy Now csillagászati hírportálon.

Az objektumot a népszerű tűzijáték után, valamint a tanulmány társszerzője, Albert Zijlstra professzor feleségének tiszteletére Katalin-keréknek nevezték el.

A galaxisok ütközések, összeolvadások során fejlődnek. Amikor két csillagváros kölcsönhatásba kerül, mindkét galaxis belsejében összenyomódnak a gázfelhők, amelyek a saját gravitációjuk hatására összeomlanak és csillagokká alakulnak. A csillagkeletkezési zóna fényes gyűrűként ragyog a felvételeken.

A Katalin-kerék "mindössze" 30 millió fényévnyire található, ez az ismert legközelebbi összeütköző galaxis-páros. Hétszer kisebb távolságra van a Földtől, mint a korábban felfedezett hasonló objektumok bármelyike és 40-szer közelebb, mint az egyik legismertebb gyűrűs csillagváros, az ESO 350-40 katalógusjelű Kocsikerék-galaxis.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.