Kínai kutatás

Visszaforduló dinoszaurusz lábnyomaira bukkantak

Menet közben visszaforduló dinoszaurusz megkövesedett lábnyomaira bukkantak kínai paleontológusok, akik szerint a világon elsőként találtak 180 fokos fordulásra utaló nyomokat.

2015.08.13 10:30MTI

A krétakori őshüllő 28 lábnyomát azonosították a Santung tartományi Csucseng település területén talált fosszíliákon. A helyi dinoszauruszkutató központ szerint a leletek a kréta földtani kor, vagyis a 66-145 millió évvel ezelőtti időszak elejéről, valószínűleg egy négy lábon járó szauropodától származnak. Egy-egy lábnyom átmérője mintegy 30 centiméter.

Az őslénykutatók a leletek, a lépések mélysége és egyéb jelek tanulmányozása után arra a következtetésre jutottak, hogy a szauropoda az óramutató járásával ellentétes irányban 180 fokos fordulatot tett.

A kínai szakemberek a Hszinhua hírügynökséggel azt közölték, hogy eddig csak Marokkóban, Svájcban és Spanyolországban bukkantak irányt váltó őshüllők nyomaira, egy teljes "hátra arc" első bizonyítékai valószínűleg a csucsengiek.

Csucsengben található a dinoszauruszkövületek legnagyobb lelőhelye a világon. A "dinoszauruszok városában" több, korábban ismeretlen fajt fedeztek fel. Az első leleteket 1960-ban hozták felszínre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.