Science or fiction?

Csatlakoztatja az internethez karján növesztett fülét Stelarc

Az egyetemi professzor egy interjúban beszélt arról, hogy így majd online hallható és követhető lesz minden mozdulata.

2015.08.13 08:47MTI
YouTube screenshot

A különleges művészeti projektjeiről híres, a robotika, a művégtagok és az emberi test ötvözésének határait feszegető Stelarc a nyugat-ausztráliai Curtin Egyetem professzora.

"Az emberek ma egyre inkább az internetes portálokról szerzik tapasztalataikat. Képzeljék el, ha a fülemmel valakit New Yorkban hallanék, miközben ugyanakkor a szememmel Londonban néznék valakit" - magyarázta az ABC tévé műsorában.Az új elképzeléséről elmesélte: vezeték nélküli internetes kapcsolattal rendelkező miniatűr mikrofont akar helyezni a karján lévő fülbe. A kis készülék egyúttal GPS-jelzéssel folyamatosan mutatná a tartózkodási helyét is.

A készüléket nem lehet majd kikapcsolni, de amikor nincs wi-fi közelben vagy otthoni modemjét kikapcsolja, az adás megszűnik. Hangsúlyozta, valójában azért azt szeretné, ha folyamatosan, mindig működne.

Stelarc korábban létrehozott egy kitinvázat, a gyomrába illesztett egy szobrot és egy harmadik, robotkézzel írt is.

Felidézte, hogy a fül implantációjának és karjára növesztésének ötlete 1996-ban jutott eszébe. Mint mondta: a harmadik fület részben sebészeti úton, részben őssejtes növesztéssel hozta létre. Biopolimer vázat ültettek a karjába, és hat hónap alatt a sejtek belenőttek ebbe a vázba. A kifejlett fülnek saját vérellátása van, így nemcsak oda lett rögzítve, hanem egyenesen a teste részévé vált.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.