Spacewalk

Űrséta űrsalátával - zajlik az élet az űrállomáson

Sikeres űrsétát hajtott végre két orosz kozmonauta a Nemzetközi Űrállomás körül közép-európai idő szerint hétfőn éjjel, miközben társaik először kóstolták meg a komplexumon termesztett salátát.

2015.08.11 09:27MTI
NASA

Gennagyij Padalka és Mihail Kornyijenko felszerelt a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) néhány újabb eszközt, megtisztította az egyik modul ablakait, és ellenőrizte az űrállomás külső felületeit.

A munkákat a tervezettnél egy órával gyorsabban, mintegy öt és fél óra alatt végezték el - közölte az amerikai űrhajózási és űrkutatási hivatal (NASA), amelynek televíziója élőben közvetítette világűrben végzett tevékenységüket.

Padalka, az űrállomás jelenlegi parancsnoka és Kornyijenko fedélzeti mérnök egyebek közt lecserélt egy távközlési antennát, megtisztította az orosz Zvezda modul ablakait és fotókat készített annak külső felületéről. Puha fogantyúkat szereltek fel odakinn a további űrséták megkönnyítésére, és begyűjtötték azt a kísérleti mintát, amelyen az űrplazmának az ISS-re gyakorolt hatását fogják vizsgálni.

NASA TV

Gennagyij Padalka pályafutásának tizedik űrkirándulását tette. Az 57 éves orosz parancsnok egyébként június végére rekorder lett, mert már több mint 800 napot töltött az űrben. Jelenleg ő a világűrben legtöbb időt eltöltő ember.

Kornyijenko amerikai kollégájával, Scott Kellyvel együtt a szokásos fél év helyett csaknem egy évig tartózkodik az ISS-en annak a programnak a keretében, amely a hosszú távú űrutazás emberi szervezetre gyakorolt hatását hivatott tanulmányozni egy Mars-misszió előkészítéseként.

A Nemzetközi Űrállomás legénységének többi tagja, Kelly és Kjell Lindgren amerikai asztronauták, az orosz Oleg Kononenko, valamint Kimija Jui japán űrhajós hétfőn belülről figyelték Padalka és Kornyijenko külső munkáját.

NASA

A társaság odabenn először kóstolta meg annak a vörös salátának a leveleit, amelyet az űrállomáson termesztenek, hogy a súlytalanság körülményei közötti növénytermesztés lehetőségeit tanulmányozzák, de moszkvai közlés szerint hagytak egy kis kóstolót az űrsétáról visszatérő kollégáiknak is.

A Scott Kelly amerikai űrhajós által július 8-án elvetett római salátát fogyasztás előtt higiéniai kendővel megtisztították, majd olajjal és ecettel ízesítették. A speciális zöldségtermesztő berendezést egy wisconsini cég fejlesztette ki, és tavaly áprilisban szállították az űrállomásra. Piros és kék fények stimulálják a növekedést, emellett zöld égőket is használnak, hogy a növények zöldek legyenek. Ha csak piros és kék LED-ek lennének, a növények lilára érnének.

Már tavaly is termesztettek az űrállomáson salátát, ezt azonban visszaküldték a Földre tudományos vizsgálatokra, amelyeken az "űrzöldség" megfelelt minősítést kapott. Ezúttal is csak a termés felét eszik meg, a másik felét lefagyasztják, majd visszaküldik a Földre további elemzésre.Az űrhajókon termesztett élelmiszer fontos szerepet tölthet be a hosszú távú, hónapokig vagy akár évekig tartó űrutazásoknál és egy lehetséges jövőbeli Mars-expedíciónál.

A friss paradicsom, áfonya és saláta jó forrása az antioxidánsoknak, termesztése pedig jó hatással lehet az űrhajósok hangulatára - hangsúlyozzák az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) kutatói.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.