Nézz, nézz az ég felé...

Rendkívüli látványos csillaghullás ígérkezik szerdán

Különösen látványos lesz az idei Perseida-maximum, azaz a Perseidák nevű meteorraj szokásos augusztus 12-13-i csúcsaktivitása.

2015.08.11 07:36MTI
Magyar Csillagászati Egyesület/Pável Zoltán

Az óbudai Polaris Csillagvizsgáló derült idő esetén szerdán este 21 és 24 óra között várja a hullócsillagok szerelmeseit a különleges jelenség megfigyelésére. A meteorok megfigyeléséhez nem szükséges semmilyen távcső. Aki úgy gondolja, hozzon magával polifoamot, hálózsákot, kerti széket, hogy kényelmesen szemlélhesse a meteorokat - olvasható az eseményt szervező Magyar Csillagászati Egyesület közleményében.

A teraszon Kereszturi Ákos a Pluto felfedezéséről, Tóth Imre Üstökösök és meteorrajok: Perseidák 2015 címmel tart előadást, majd a Nemzetközi Űrállomás átvonulása figyelhető meg. A kupolában 21 órától Szaturnusz, a gyűrűs bolygó címmel tartanak megfigyelést. "Figyelem! Ha hullócsillagot látnak, kívánjanak nagyobb állami támogatást a csillagászatnak!" - buzdítanak a közleményben.

A Perseidákat Szent Lőrinc könnyeinek is nevezik, a rómaiak által halálra kínzott ókeresztény mártír után, akinek ünnepnapját augusztus 10-én tartja az egyház.

A Perseidák az egyik legismertebb, fényes meteorokat és sűrű hullást produkáló meteorraj, amely sok apró porszemcséből áll, ezek a földi légkörben felhevülnek és elégnek, a földfelszínt nem érik el.

Meteorraj a Balaton felett

Zamárdi, 2015. augusztus 12. Fiatalok nézik a csillaghullást a Balaton-parton, Zamárdiban 2015. augusztus 11-én. MTI Fotó: Sóki Tamás


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.