Több mint száz sírt rejthet

Kétezer éves sírkert feltárásába kezdtek Északnyugat-Kínában

Kétezer éves, hatalmas sírkertet fedeztek fel kínai régészek az ország északnyugati részében, Hszincsiang-Ujgur autonóm terület többségében kazah nemzetiségűek lakta térségében.

2015.08.05 13:59MTI

A Mori megyéhez tartozó hathektáros földterület szétszórtan több mint száz, különböző stílusban megépített sírt rejthet, eddig már több ló koponyáját is megtalálták. A Kínai Tudományos Akadémia régészeti intézetének munkatársai szerint azok a nomád törzsek temetkezhettek ide, amelyek 3 ezer éven át vándoroltak a régióban.

A nagyobb sírok közül többet sziklahalmokkal vettek körül - jegyezte meg újságíróknak Vu Hszin-hua, a terepen dolgozó régészek vezetője. A kövek ugyan a sír részét képezték, de a helyiek egy részüket széthordták és építkezésekhez használták fel.

Vu hozzátette, a nemrégiben megkezdett feltárási munkák a további károk megelőzését is szolgálják.

Hszincsiang Kína területének körülbelül egyhatodát teszi ki, 5600 kilométer hosszú határvonal szegélyezi. Tíz kisebbség lakja, többségük muszlim vallású, létszámuk megközelíti a 14 milliót, a legnagyobb az őslakos ujgur közösség.

A térségben már több temetői feltárásnak köszönhetően jutottak a szakemberek különleges leltekhez. Nemrég a valaha fellelt legrégibb feldolgozott, búzaalapú élelmiszer maradványaira bukkantak. Ebből arra következtettek, hogy már 2600-2900 évvel ezelőtt fogyasztottak az ott élők kenyérszerű táplálékot. Azt is feltételezik, hogy a gabonatermesztés Kínában először Hszincsiangban indult meg, majd innen terjedt át a szomszédos Csinghaj és Kanszu tartományokba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.