244 millió forint

Több mint 550 ezer font adomány gyűlt össze Cecil halála után

Több mint 550 ezer font (244 millió forint) gyűlt össze az Oxfordi Egyetem természetvédelmi kutatóintézete kezdeményezésére azután, hogy orvvadászok kilőtték a zimbabwei Hwangei Nemzeti Park büszkeségét, Cecilt, az oroszlánt.

2015.08.05 12:47MTI

Az intézet 2008-ban GPS-szel ellátott nyakörvet helyezett Cecilre, hogy adatokat gyűjtsön az oroszlánok életmódjáról és élettartamáról.

"Az adományozók hihetetlen bőkezűségének hála Hwangében és a szomszédos országokban az oroszlánok megóvásán fogunk dolgozni" – jelentette ki David Macdonald professzor, a kutatóintézet alapítója és igazgatója.

Az oxfordi kutatóintézet által összegyűjtött adományokból zimbabwei szakembereket képeznek, orvvadászok elleni járőröket finanszíroznak és új GPS-nyakörveket vásárolnak.

Világszerte felháborodást váltott ki, hogy Walter Palmer gazdag amerikai fogorvos július 1-jén segítőivel kicsalta a nemzeti parkból a fekete sörényéről ismert 13 éves hím oroszlánt és nyílpuskával kilőtte.

Palmer állítása szerint akkor tudta meg, hogy védett állatról van szó, amikor meglátta rajta a GPS-nyakörvet.Szerdán Hwangében bíróság elé állítják a szafariját szervező férfit. Azzal vádolják, hogy nem akadályozta meg a Cecil életébe kerülő illegális vadászatot.

Theo Bronkhorst ellen a múlt héten emeltek vádat és rendőri felügyelet alá helyezték. Bronkhorst az AFP francia hírügynökségnek szombaton azt mondta: nem gondolta, hogy törvénytelen dolog történik, és amerikai ügyfele – akinek Zimbabwe a kiadatását követeli – ártatlan.

Hozzátette, teljesen szabályosan szervezte meg számára a vadászatot, a fogorvos kifizette az engedélyért járó 50 ezer dollárt. Cecil kilövése után a zimbabwei hatóságok azonnali hatállyal megtiltották a nagyvadak - oroszlánok, elefántok, leopárdok - vadászatát.

A vadászat évi mintegy 40 millió dolláros (11 milliárd forint) bevételt hoz Zimbabwének.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.