Kutatás

Indul a magyar Űrakadémia!

A fiatal szakemberek és egyetemi hallgatók számára a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) által szervezett, augusztus 6. és 9. között zajló gödöllői találkozónak különleges aktualitást ad, hogy Magyarország 2015-ben az Európai Űrügynökség (ESA) teljes jogú tagjává válik.

2015.08.03 14:44MTI

"A szervezethez való csatlakozással egy sor korábban nem látott lehetőség nyílik meg a hazai űripar, űrkutatás és az alkalmazások területén. Ezek kihasználásában az elkövetkező években-évtizedekben a mostani fiatal szakemberek meghatározott szerepet fognak játszani" - emeli ki a Magyar Asztronautikai Társaságnak az MTI-hez eljuttatott közleménye.

Mint a dokumentum rámutat, a MANT az ENSZ támogatásával működő, fiatal űrszakembereket képviselő nemzetközi szervezet, a Space Generation Advisory Councillal együttműködve rendezi meg a négynapos Űrakadémiát 18-15 év közötti fiatalok - egyetemi és főiskolai hallgatók, frissen végzett szakemberek és doktoranduszok - számára. A résztvevők között egyaránt lesz mérnök és fizikus, informatikus és jogász, orvos és biológus, kémikus és menedzser.

A rendezvényen előadást tartanak az Európai Űrügynökség programjairól, szó esik egyebek mellett az alapkutatásokról és az űrcsillagászatról, az anyagtudományról, az űralkalmazásokról, a Mars-kutató keringőegységek adatainak feldolgozásáról és értelmezéséről.

A résztvevők egy közös ajánlást fogalmaznak meg Magyarország számára, hogy az ESA önkéntes programjai közül melyekhez lenne érdemes csatlakozni az országnak. Az Űrakadémián megszülető javaslatot egy kiválasztott fiatal mutathatja be a hazai döntéshozóknak.

"A nyári Űrakadémiával a MANT hagyományt szeretne teremteni, hogy létrejöjjön egy olyan szakmai fórum, amely a hazai űrszektor jövőjének meghatározó szereplőit ismerteti meg egymással és egymás szakterületeivel a további sikeres közös munka, együttműködés érdekében" - emeli ki a közlemény.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.