Lenyűgöző látvány

Viharos "lagúnát" fotózott a Hubble

A Nyilas konstelláció egyik legszebb képződményének szívébe tekintett bele a Hubble-űrteleszkóp.

2015.08.03 10:10ma.hu
Fotó: NASA

Az univerzum lélegzetelállító látványosságainak némelyikét csillagködök, forró, izzó gázfelhők alkotják meg. A Hubble-űrteleszkóp új felvétele a megtévesztően nyugodt nevet viselő Lagúna-köd szívét tárja fel.

A régiót valójában forró csillagokból áradó intenzív szelek, háborgó gáz és energikus csillagkeletkezések jellemzik, mindegyik folyamat gáz és koromsötét por bonyolult ködébe ágyazódik - olvasható a hirado.hu oldalon.

A csillagködöket gyakran kulcsjellemzőik alapján nevezik el, különösképpen szép példái ennek a Gyűrű-, a Lófej- és a Pillangó-köd. A Hubble fotója a Nyilas konstellációban lévő Lagúna-köd, vagy más néven Messier-8 központi régióját kapta lencsevégre.

Emiatt a köd nevének eredete első pillantásra talán nem egyértelmű, de egyből értelmet nyer, ha szélesebb látószögű képet veszünk szemügyre, amelyen feltűnik az izzó gázt átszelő széles, lagúna formájú porsáv.

Az új fotó és a régebbiek másik különbsége, hogy ez a felvétel az infravörös és optikai fényt kombinálja, nem csak szimplán optikai adatokat rögzít. Az infravörös fény áthalad a vaskos, mindent kitakaró por- és gázfoltokon, felfedve az alant rejtező bonyolultabb struktúrákat, és teljesen más „tájat” tár elénk.

A kép középpontjában, a sötét felhőkbe ágyazódó ragyogó csillag a Herschel 36. Ez a képződmény felelős a környező gáz formázásáért és a Lagúna-köd eme régiójában az ionizáló sugárzás fő forrása. A köd középső régiója gáz és por két főbb struktúráját vonultatja fel, ezeket leheletfinom „forgószelek” kötik össze, ami jól látható a fotó középső harmadánál.

A jellegzetességek nagyon is hasonlóak földi névadóikhoz, a kutatók szerint a felhők forró felszíne és hideg belseje közötti hőmérséklet-különbségek alakítják ki tölcsérszerű formájukat. A ködben aktívan keletkeznek új csillagok is, az ezekből érkező energikus szelek hozzájárulhatnak a forgószelek születéséhez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.