Saját fejlesztés

Két új műholdat kapott a kínai Beidou navigációs rendszer

Újabb műholdakat állított saját fejlesztésű Beidou navigációs rendszerének szolgálatába Kína, miután a hétvégén kettővel bővítette a már űrben keringők számát.

2015.07.27 13:48MTI

Kínai kutatók hangoztatják, hogy a Beidou Navigation Satellite System (BDS) szolgáltatásaival az amerikai GPS helyett kínálnak majd alternatívát. A most együtt, egy időben felküldött műholdaknak úttörő szerepük lesz a BDS globális szerepvállalásában - jegyezte meg Hszie Csün, a projekt főmérnöke.

A 18. és 19. műhold immár 98 százalékban hazai gyártású - hívta fel a figyelmet Hszie. Mint mondta, kezdetben teljes mértékben külföldi technikára kellett hagyatkozniuk és a csúcstechnológiai export tilalma megnehezítette egyes alkatrészek vásárlását, máskor pedig a beszerzett termék nem működött kifogástalanul. Az idők során a kínai szakemberek folyamatosan hazaival helyettesítettek minden külföldi alkatrészt, így a navigációs műholdak "szívének tartott" rubídium atomórát is.

Az "ikerműholdak" feladata lesz a navigációs jelzések tesztje és a műholdak közötti kapcsolatok ellenőrzése. Egy új fejlesztés révén a műholdak lehetővé teszik, hogy ugyanazon időben a korábbiakhoz képest megduplázzák az adatforgalmat, amivel gyorsabbá válik, javul a BDS-t használók számára nyújtott szolgáltatás minősége - jegyezte meg a főmérnök. Hozzátette, a zavaráselhárítás képességeit is meg fogják figyelni.

A "kínai GPS", amely a Göncölszekér kínai nevét kapta, egyike a világ négy meghatározó navigációs rendszerének az amerikai, az orosz GLONASS és az európai Galileo mellett. Programját hivatalosan 1994-ben indították el, 20 évvel az amerikai GPS után. Az első Beidou műholdat 2000-ben bocsátották fel.

A térségi hálózat lényegében 2012-től működik, és ma már a BDS helymeghatározó, navigációs, időmérő és üzenetküldő funkciói Kína és néhány ázsiai ország területén működnek. A tervek szerint 2020-ra 35 műholddal a Föld minden pontján használható lesz.

A BDS-rendszer lehetővé teszi a kapcsolatot a GPS és a GLONASS rendszerekkel, ami azt jelenti, hogy a kompatibilitás révén a felhasználók még pontosabb adatokhoz juthatnak - állítják a kínai szakértők.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.