Jégkorszak? Simán kibírták

A mammutok nem megfagytak, hanem megfőttek

Egy új kutatás eredményei szerint az ember kiváltotta melegedéshez hasonló hirtelen hőmérséklet-emelkedés kulcsszerepet játszott a nagy testű állatok tömeges kihalási eseményeiben a földi élet története során.

2015.07.24 17:21ma.hu

A DNS-elemzés és a radiokarbon kormeghatározás korszerűbb eszközei, valamint egyéb geológiai adatok révén egy nemzetközi kutatócsapat feltárta, hogy a legutóbbi jégkorszak avagy pleisztocén (60 -12 ezer éve ) időszak folyamán a rövid idejű, gyors melegedések (úgynevezett interstadiálisok) egybeestek a nagyobb kihalási eseményekkel, még jóval az ember megjelenése előtt - írja a hirado.hu.

A Science folyóiratban pénteken publikált tanulmányban a kutatók kifejtik, mindezzel ellentétben, a szélsőségesen hideg periódusok – mint a legutóbb jegesedési maximum – a jelek szerint nem játszottak szerepet eme kihalásokban. Alan Cooper, a vizsgálat vezetője szerint a hirtelen felmelegedésnek hangsúlyos hatása volt a klímára, ami markáns eltolódásokat váltott ki a globális csapadék és vegetáció mintázatában.

A kutatók azt követően jutottak eme következtetésre, hogy 10 évvel ezelőtt egyfajta rendszert észleltek az ősi DNS-t vizsgáló tanulmányokban, ami a nagy testű fajok gyors eltűnésére utalt. Először úgy hitték, az intenzív hideghullámok miatt következtek be eme események.

Forrás: Wikipédia

Viszont ahogy egyre több fosszilis DNS vált elérhetővé a múzeumi gyűjteményekből, és a technika is fejlődött, eme elméletnek éppen ellenkezőjére derült fény. Egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a gyors melegedés, nem pedig a hirtelen hideghullámok váltották ki a kihalásokat a legutóbbi jegesedési maximum során. A kutatás segíthet megmagyarázni a mamutok és óriáslajhárok hirtelen kipusztulását. (A két faj mintegy 11 ezer éve, a legutóbbi jégkorszak végén tűnt el.)

Chris Turney, a kutatás társszerzője hozzátette, ennek ellenére hangsúlyozni kell, hogy az ember is fontos szerepet játszott a megafauna-fajok eltűnésében. „A klíma hirtelen felmelegedése óriási változásokat eredményezett a környezetben, ezek mozgásba hozták a kihalási eseményeket, de az ember megjelenése adta meg a kegyelemdöfést a már eleve stresszhelyzetben lévő populációknak” – magyarázta.

Az eredmények mellett a felhasznált új statisztikai modellek és maguk az új adatok is rendkívül pontos dokumentációt adtak a pleisztocénkori klímaváltozásról és fajmozgásokról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.