Hadron

CERN-kutatók is dolgoznak az NI debreceni nyitott laboratóriumában

A CERN PACMAN-projektje keretében 3 éven keresztül végzik a CERN-ben az 50 kilométeres lineáris gyorsító mintegy 20 ezer moduljának nanométeres pontosságú összehangolását.

2015.07.25 05:30MTI
Cern

A világ legnagyobb részecskefizikai laboratóriumát üzemeltető CERN kutatói a National Instruments debreceni nyitott laboratóriumában fejlesztenek műszaki megoldásokat a részecskegyorsítók következő generációja számára - ismertette az NI Hungary Kft. ügyvezető igazgatója pénteken sajtótájékoztatón.

Ábrahám László emlékezetett arra: az elmúlt év végére készült el az NI Science Parkja csaknem 4 milliárd forintos beruházással, az Európai Unió 50 százalékos támogatásával.

A Science Parkban alakították ki a nyitott laboratóriumot, ahol elsősorban hazai kis- és középvállalkozások (kkv-k) valósíthatják meg innovációs ötleteiket az NI 3000 termékének felhasználásával és szakembereinek támogatásával, de három hónapig a nyitott labor adott otthont a CERN két kutatójának is - mondta az igazgató.

A nyitott laboratórium a legfejlettebb NI hardverekkel is szoftverekkel teljesen felszerelt laboratórium, ahol olyan kkv-k, startup cégek, illetve egyetemi kutatók és hallgatók valósíthatják meg innovatív ötleteiket, akik a National Instruments grafikai rendszertervező platformját választják tudományos vagy ipari alkalmazásokat megcélzó rendszerük fejlesztéséhez - magyarázta Ábrahám László.

Hozzátette: a laboratóriumba nyílt pályázattal kerülhetnek be az ötletgazdák. Ez a kezdeményezés úgy juttatja lépéselőnyhöz a résztvevőket, hogy leveszi a vállukról az általában jelentős kezdeti technológiai beruházás terhét és kockázatát, megnövelve ezzel számukra a hatékony és sikeres termékfejlesztés, tesztelés és piacra jutás esélyét.

Barabás Botond, az NI innovációs programjának vezetője elmondta: a CERN kutatói mellett egy szegedi cég mikroszkópfejlesztéshez használta a nyitott labort, egy alapítvány ősszel kezdi meg orvosdiagnosztikai eszközök fejlesztését és tesztelését, egy másik cég pedig kutyáknak intelligens nyakörv-fejlesztési elképzeléseit kívánja a laborban megvalósítani.

A CERN PACMAN-projektje keretében a nyitott laboratóriumban három hónapja dolgozó Silvia Zorzetti Marie Curie-díjas kutató nyolc doktorandusz társával három éven keresztül végzi a CERN-ben az 50 kilométeres lineáris gyorsító mintegy 20 ezer moduljának nanométeres pontosságú összehangolását.

Ezt az extrém pontosságú hangolást laboratóriumi tesztekkel kell előkészíteni, ebben segítenek a mérésautomatizálás és virtuális műszerezés terén vezető NI termékei - mondta a sajtótájékoztatón a villamosmérnök-kutató hozzátéve: a tudományos munka mellett a számára ismeretlenebb ipari szemléletet is tanulmányozhatta a NI debreceni gyárában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.