A világon elsőként

Webkamera örökítette meg egy parlagisas-fészek leszakadását

A világon először közvetítette kamera élőben egy parlagisas-fészek leszakadását, az esemény abból a szempontból is rendkívüli, hogy a fészeknek lakója is volt.

2015.07.21 13:28ma.hu
Forrás: YouTube

Egy kirepülés előtt álló fióka volt benne, nem más, mint „Kelemen”. Hányattatott sorsáról már többször beszámoltak a szakemberek, életét több ezren figyelték egy fészek webkamera segítségével - írja közleményében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

„Kelemen” már tojás korában elárvult. A magára hagyott fészekből szerencsére időben kimentették és mesterségesen kikeltették a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei.

Később egy meddő párnak adták sikerrel örökbe az MME és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai.

Történetének legutóbbi állomásáról június végén számoltak be, akkor kapott színes jelölőgyűrűt és egy webkamerát a fészek fölé, hogy kirepüléséig élőben figyelhessék az érdeklődők.

A kutatók azt remélték, sorsa ennyi hányattatás után a továbbiakban normális mederben halad tovább a nyárközépi jó időben. Nem így történt. Július ötödikén a több mázsás sasfészek minden előzetes jel és látható ok nélkül leszakadt, a fészekkamera pedig a világon elsőként meg is örökítette az eseményt.

„Kelemen” szerencsére már olyan korú volt, hogy a lezuhanó fészekből kiugorva, közel kétméteres szárnyain vitorlázva jutott le a talajra, ezáltal sérülés nélkül megúszta a balesetet.

A HELICON parlagisas-védelmi Life+ projekt szakemberei gyorsan megszervezték mentését és műfészekbe történő visszahelyezését.

A fészket őrző önkéntesek másnap megnyugodva látták, hogy a szülők a további megpróbáltatások ellenére is tovább etették a már anyányi fiókát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.