Űrkutatás

Július 9. óta nem sugároz a Philae

A Rosetta-misszió kölni irányítóközpontjának kutatói szerint a Philae pozíciója megváltozhatott, ami megnehezíti vele a kapcsolattartást.

2015.07.20 15:15MTI

Az Európai Űrügynökség (ESA) közleménye szerint július 9. óta a felderítő nem továbbított semmiféle adatot. Stephan Ulamec, a Philae projekt vezető tudósa szerint megváltozott a napsugarak mintázata napelempaneljein, ez arra utalhat, hogy a Nap hatására az üstökös magjából kiáramló por és gázok kissé elmozdították helyéről. A Philae két adatközlő egysége közül az egyik szintén meghibásodhatott.

Az irányítóközpont további utasítások küldését tervezi a leszállóegységnek, amely a reményeik szerint "feléled", miként ez korábban is történt.

A kutatók mindazonáltal a továbbiakban a Rosettára fókuszálnak, amely követi a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstököst a Nap felé vezető útján. Műszerei az aktivitás kezdetétől fogva közvetlen közelről tanulmányozzák az űrvándort, megfigyelik az augusztus 13-i perihélium (napközelség) idején, amikor a legnagyobb lesz a gáz- és porkibocsátás, majd folytatják a vizsgálatokat, ahogy a Naptól távolodva aktivitása alábbhagy.A Rosettát 2004-ben indította útnak az ESA a 67P/Csurjumov-Geraszimenkóhoz közelébe azzal a céllal, hogy kiderítsék mi az üstökösaktivitás mechanizmusa, azaz miként válik a Nap hatására gáz- és poranyag-kibocsátóvá az üstökösmag.

Az űrszonda 2014. augusztus 6-án állt pályára az üstökösmag körül, leszállóegysége pedig november 12-én landolt rajta. A Philae a tervezett célpont helyett egy árnyékos mélyedésben szállt le. Mivel kevés napfény érte, 54 órányi működés után lemerültek az akkumulátorai, így 7 hónapra hibernálta magát, és csupán júniusban éledt fel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.