20 kilós apróság

Bölény született a Körösvölgyi Állatparkban

Bölényborjú született a Körös-Maros Nemzeti Park Körösvölgyi Állatparkjában.

2015.07.14 05:30MTI

Egészséges utódja született a Körösvölgyi Állatpark európai bölénypárjának, a 7 éves, Kada névre hallgató tehénnek és a 9 éves, Policht nevű bikának.

A 270 napos vemhesség után világra jött bikaborjú testtömege 20 kilogramm körül van. Az ellés problémamentesen zajlott, az új jövevény alig tíz perc elteltével talpra állt és szopni kezdett - írják.

Magyarországon jelenleg csupán harminc tisztavérű európai bölény él, a világállomány is alig 4500 példányból áll. A hazai bölények közül egy-egy példány a pécsi illetve a nyíregyházi állatkert tulajdona, további példányok élnek Nagykanizsán és Füzérkomlóson félvad körülmények között, több száz hektáros, magántulajdonban lévő zártkertekben.

A 26 madár- és emlősfaj egyedeit bemutató Körösvölgyi Állatpark 2014-ben nyílt meg a Békés megyei Szarvason. A park a Dél-Tiszántúlon egykor és ma honos, illetve jelenleg is terjeszkedő állatfajoknak ad otthont. Az itt megtalálható állatok különböző fajvédelmi programokban résztvevő fajok példányai, részben pedig - különböző okok miatt - a természetben önálló életre alkalmatlan egyedek.

A legnagyobb attrakciót az európai bölények jelentik, melyek a Maros és a Sárrét közti terület régmúlt élővilágát idézik, hiszen ma már a Dél-Alföldön sehol sem élnek vadon.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.