Geológia

Kialudt mélytengeri vulkánokat fedeztek fel Sydney partjainál

Ötvenmillió évesre becsült, mára kialudt mélytengeri vulkánokat fedeztek fel a kutatók nagyjából 250 kilométerre Sydney partjaitól.

2015.07.13 10:04MTI

Az ausztrál Új-Dél-Walesi Egyetem tengerbiológusaként dolgozó Iain Suthers, az Investigator nevű legújabb ausztrál kutatóhajó vezető szakembere szerint homárlárvák keltetőhelyei után kutatva bukkantak rá a 4900 méteres mélységben elterülő, kialudt tűzhányókra, a hajó ugyanis automatikusan feltérképezi a tengerfeneket - tudósított az abc.net.

A szakemberek négy kalderát - kráterhez hasonló horpadás, amelyet a vulkán kitörése és összeroskadása alakít ki - találtak. A kalderacsoport hossza húsz, szélessége hat kilométer. A legnagyobb kaldera átmérője másfél kilométer és 700 méterrel magasodik a tengerfenék fölé. A kutatók 50 millió évesre becsülik a kialudt vulkánokat.

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem vulkanikus kőzetekre specializálódott szakembere, Richard Arculus szerint az ilyen vulkánok rendkívül fontosak a földtudománnyal foglalkozó kutatók számára, mivel értékes információkkal szolgálnak a tengerfenékről.

"Elmesélik nekünk a történet azon részét, amelyben Új-Zéland és Ausztrália elvált egymástól nagyjából 40-80 millió évvel ezelőtt és segíteni fogják a szakembereket a földkéreg titkainak feltárására irányuló jövőbeli tengerfenék-kutatásokban" - húzta alá Arculus.

Az ausztrál tudományos közösség Southern Surveyor nevű korábbi kutatóhajója mindössze háromezer méterig tudta feltérképezni a tenger mélyét, felderítetlenül hagyva a kontinenst övező óceán jelentős részét. Az Investigatornek köszönhetően azonban a kutatók most először közvetlenül reagálhatnak az óceánban bekövetkező változásokra.

A kutatóhajó június 3-án indult útnak Brisbane-ből és június 18-án fejezte be expedícióját Sydneyben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.