Túlélők

Aktív tűzhányókban élő cápákat találtak a NatGeo kutatói

A cápák ősrokonai körülbelül 400 millió évvel ezelőtt jelentek meg az óceánokban, tehát nem kispályások, de még a kutatókat is meglepte, hogy páran tűzhányókban laknak.

2015.07.10 11:59ma.hu
freedigitalphotos.net/adam - képünk csak illusztráció

A National Geographic forgatócsoportja a Salamon-szigeteknél található Kavachi nevű vízalatti vulkánt vizsgálta, amikor leengedtek egy kamerát a forró, savas vízbe - írta a vs.hu. Ugyan csak egy órát volt a felszín alatt a kamera, jó pár pörölycápát és tüskés ráját sikerült lencsevégre kapnia a tűzhányó kráterében.

„A tény, hogy nagytestű állatok, például cápák élnek a kráterben szembemegy azzal, amit a Kavachiról tudunk, mégpedig, hogy gyakran kitör” – mondta Brennan Phillips, az expedíció vezetője. „Amikor kitör, nincs esély a túlélésre. Az itt élő állatok lényegében bármelyik pillanatban meghalhatnak, így a tény, hogy mégis itt élnek, számos kérdést vet fel. Tudják előre, hogy ki fog törni a vulkán, és elmennek? Esetleg belerobbannak az égbe?

A Kavachi igen aktív tűzhányó, legalább két tucatszor tört ki a huszadik században, legutóbb pedig tavaly érzékeltek aktivitást a NASA műholdjai. A friss hírek szerint a Salamon-szigetek térségét éppen pénteken is megrázta egy nagyerejű földrengés.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.