Odafent

Sikerrel csatlakozott a Progressz a Nemzetközi Űrállomáshoz

A dokkolást, amely közép-európai idő szerint 9 óra 12 perckor, a tervezett időben megtörtént, élő adásban közvetítette a Rosszija 24 orosz állami hírtelevízió.

2015.07.05 10:16MTI
nasa.gov

Sikerrel csatlakozott vasárnap a Progressz M-28M jelzésű orosz teherűrhajó a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) - jelentették a Moszkva környéki Koroljovban lévő, az űrrepüléseket irányító központból.

A dokkolást, amely közép-európai idő szerint 9 óra 12 perckor, a tervezett időben megtörtént, élő adásban közvetítette a Rosszija 24 orosz állami hírtelevízió. A művelet a számítógépes rendszerbe betáplált program szerint, automatikus üzemmódban ment végbe.

Az április végi kudarc után ez volt az első orosz űreszköz, amely eljutott az ISS-hez. A teherűrhajót pénteken indították a Szojuz-U jelzésű hordozórakétával a kazahsztáni Bajkonurból.

A Progressz M-28M 2,4 tonna rakományt, egyebek közt oxigént, élelmiszert, üzemanyagot vitt a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomásra.

Április 28-án egy másik Szojuz hordozórakéta nem tudta a kijelölt pályára állítani a Progressz M-27M jelzésű orosz teherűrhajót, amely a mostanihoz hasonlóan üzemanyagot és oxigént szállított volna az űrállomásra. A vizsgálatok során a szakemberek megállapították, hogy a hordozórakéta harmadik fokozatának hibája miatt nem jutott el a teherűrhajó az ISS-hez. A Progressz már felbocsájtás után nem sokkal irányíthatatlanná vált, s mivel nem sikerült helyreállítani vele a kapcsolatot, fokozatosan lesüllyedt az orbitális pályán, majd május 8-án elégett a Föld légkörében.

Az utóbbi nyolc hónapban kudarccal végződött az amerikai teherűrhajók indítása is. Június végén egy Dragon teherszállító űrhajó semmisült meg a felszállás után. Az irányítók 2 perc és 19 másodperc eltelte után elvesztették a kapcsolatot a Falcon 9 típusú hordozórakétával, amely aztán felrobbant. A mintegy 2,5 tonna terhet szállító űreszközt az amerikai Space Exploration Technologies Corp. (SpaceX) űrkutatási magáncég gyártotta.

Tavaly októberben egy Antares nevű amerikai hordozórakéta robbant fel indítás után, amely a Cygnus elnevezésű teherűrhajót juttatta volna el az ISS-hez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.