40 óra a leszállásig

Hawaii felé tartó útjának kétharmadát megtette a Solar Impulse 2

A Japán és Hawaii közötti útjának kétharmadát már megtette a napenergiával hajtott Solar Impulse 2 repülőgép, kevesebb mint negyven órányi táv maradt hátra a leszállásig.

2015.07.02 07:32MTI

A Csendes-óceán feletti távolság 67 százalékát teljesítette a kizárólag napenergiával haladó repülőgép, amely eddig 5199 kilométert tett meg és már csak 2536 maradt hátra.

A repülőgép és pilótája, André Borschberg 75 órája van úton leszállás nélkül, megdöntve ezzel a korábbi rekordot, amely 44 óra volt. Ez utóbbi csúcsteljesítményt a Solar Impulse 2 a Kína és Japán közötti távolságon érte el.

A gép pilótája egyébként húszperces szüneteket tart, ez idő alatt jógázik és meditál. Ha esetleg bajba kerülne a Csendes-óceán felett és zuhanni kezdene, egy ejtőernyő és egy mentőcsónak áll rendelkezésére.

A napelemes repülőgép szerdán egy jelentős akadályon, a Tajvantól Alaszka felé haladó hidegfronton jutott túl. Ezt a frontot a szervezők olyan sűrűnek és áthatolhatatlannak ítéltek korábban, hogy emiatt a gép Japánból történő indulását többször is elhalasztották.

A gép részben emiatt is vesztegelt egy hónapig a japán Nagojában, ahol - útban a kínai Nankingból Hawaii-szigetekre - a rossz időjárási körülmények miatt kénytelen volt leszállni.

A napelemes gép márciusban indult világkörüli útjára Abu Dzabiból és Omán, India, Mianmar, valamint Kína érintésével érkezett Japánba június elején.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.