Nagyszerű hír a táplálékláncra nézve

A tengeri moszatoknak meg se kottyan egy kis klímaváltozás

Az Edinburgh-i Egyetem szakembereinek friss jelentése szerint a tengeri moszatok az eddig véltnél valószínűleg sokkal jobban képesek alkalmazkodni éghajlatváltozáshoz, ami nagyszerű hír az óceáni táplálékláncra nézve.

2015.07.01 20:39MTI

A fitoplankton-szervezetek, köztük a tengeri moszatok az óceáni tápláléklánc nélkülözhetetlen résztvevői, emellett fontos szerepük van a légköri szén-dioxid elnyelésében és a földi élet fenntartásához szükséges oxigén előállításában.

Annak kiderítésére, miként képesek életben maradni az algák a változó természeti környezetben, az Edinburghi Egyetem kutatói a 2100-tól feltételezett magas szén-dioxid-tartalmú környezetben termesztettek algákat, egy részüket változó, más részüket stabil szén-dioxid-tartalomnak kitéve.

Szerintük az ingadozó szén-dioxid-szintnek kitett algák jobban tudtak alkalmazkodni a környezetükben bekövetkező további változásokhoz, mint a stabil feltételek közt nevelt társaik.

Az eredmények tehát azt sugallják, hogy a moszatpopulációk jobban fognak alkalmazkodni a várható környezeti változásokhoz, mint ahogy az állandó feltételek közt végzett kísérletek alapján gondolták a szakemberek.

Azt is megállapították viszont, hogy a változó szén-dioxid-szintnek kitett algák egyebek közt kisebbek voltak, mint a stabil környezetben nevelkedők.

A jelentés szerint ezek a tényezők hatással lehetnek az óceáni táplálékláncra és arra, hogy milyen hatékonyan képesek elnyelni a légköri szén-dioxidot és lesüllyedni az óceán mélyébe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.