Zökkenőmentesen

Rendben halad Hawaii felé a Solar Impulse-2

Harminc órával indulását követően kedden rendben haladt következő úti célja, Hawaii felé a napenergiával hajtott Solar Impulse-2 repülőgép.

2015.06.30 08:22MTI
Facebook Solar Impulse

A program szervezőinek közlése szerint a gép jelenleg a Csendes-óceán fölött repül 8500 méteres magasságban. A helyszínről küldött képek szerint sűrű felhőrétegen hatolt keresztül. André Borschberg pilóta a monacói irányítóközpontnak azt jelentette, hogy jól halad, már 1720 kilométert megtett azóta, hogy hétfőn elindult a Japán középső részén fekvő Nagojából. A Hawaiig tartó út mintegy 20 százalékát már teljesítette.

A pilóta, aki különféle szélsőséges hőmérsékleti viszonyoknak van kitéve - a mínusz 20 Celsius-foktól a plusz 30 Celsius-fokig - egyes időszakokban 20 perces pihenőket tart. A lazítás érdekében jógázik és meditál.
A kizárólag napenergiával működő Solar Impulse-2 akkumulátorainak napközben fel kell töltődniük, hogy a napfénymentes éjszakai órákat kibírják. Napközben 8500 méter magasan száll az óceán fölött, éjjelre pedig ezer méter magasságba ereszkedik.

A napelemes gép márciusban indult 35 ezer kilométeres világ körüli útjára Abu-Dzabiból. Omán, India, Mianmar, a kelet-kínai Nancsing érintésével érkezett Nagojába. Ez utóbbi japán városból hétfő hajnalban indult.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.