Egy úr az űrben

Rekordot állított fel az űrben egy orosz űrhajós

Kozmikus rekordot állított fel Gennagyij Padalka orosz űrhajós, aki hétfőn a 804. napját tölti az űrben. Korábban senki nem töltött összesen ennyi időt odafent.

2015.06.29 14:54MTI
Facebook/Vladimir Soroka

Padalka ezzel megdöntötte honfitársa, Szergej Krikaljov rekordját is, aki 1988 és 2005 között hatszor utazott űrhajóval, és összesen 803 napot töltött a kozmoszban. Az 57 éves Padalka jelenleg a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) tartózkodik, 400 kilométerrel a Föld felett, ez az ötödik űrutazása.

"A rekord nem jelent számomra olyan sokat, igazán a munka fontos, amit az ISS-en végzek" - szerénykedett az űrhajós, aki szeptemberben tér vissza csaknem féléves küldetéséből.

Az űrutazó katonai szolgálati ideje egy részét a szovjet csapatoknál töltötte, az egykori NDK-ban. Először 1998-ban küldték a világűrbe a légvédelmi ezredest, az azóta megsemmisített Mir űrállomásra. Ezután négyszer dolgozott parancsnokként az ISS fedélzetén, senki korábban nem vezette ennyiszer a repülő laboratóriumot."Különböző kultúrájú és különböző szemléletű emberek békésen dolgoznak együtt az űrállomáson. Erről a politikusok is példát vehetnének" - fejtette ki Padalka.

Mindent összevetve Gennagyij Padalka több mint két évet töltött a Föld légkörén kívül, de még egyáltalán nincs belőle elege. "Az élet a világűrben az egyformaság és a romantika keveréke. Aki járt a kozmoszban, az vissza akar térni. Nagyon remélem, hogy még egyszer útnak indulhatok majd, és eltölthetem majd az űrben az ezredik napomat is" - mondta el az űrhajós, aki egyébként három lány apja, szabad idejében hobbibúvár.

Mint elmondta, az űrben leginkább a Föld hétköznapi zajai hiányoznak neki. "Az ISS-en csak a kollégák hangját és a szellőztetés folyamatos zúgását hallani" - érzékeltette. A leghosszabb, megszakítás nélküli űrutazás rekordját a szintén orosz Valerij Poljakov tartja, aki 1994-1995-ben 437 napot töltött a Föld légkörén kívül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.