Kapafogú őselefánt

Förtelmes szörny csontjaira bukkantak Romániában

A csontok egy több mint 4 méter magas, a miocén földtörténeti korban élt őselefánttól, a Deinotherium giganteumtól származnak.

2015.06.28 14:58MTI
paleocreations.com

Hét-nyolcmillió éve élt hatalmas kapafogú őselefánt csontvázának és agyarának több darabja került elő egy útépítéskor Románia keleti részén, a Vaslui megyei Gherghesti község területén - közölték román lapok a hétvégén a Mediafax hírügynökség jelentésére hivatkozva.

A ritkaságszámba menő paleontológiai lelet feltárását a barladi Vasile Parvan múzeum őslényszakértői és a jászvásári (Iasi) egyetem geológia tanszékének oktatói közösen végezték. Megállapították, hogy a csontok egy több mint 4 méter magas, a miocén földtörténeti korban élt őselefánttól, a - görögül "förtelmes szörny" jelentésű - Deinotherium giganteumtól származnak.

A Deinotherium a kapafogú (lefele görbülő agyarú) őselefántok családjának egy kihalt neme, amely öt métert közelítő magasságával és több mint tíztonnás tömegével a valaha élt harmadik legnagyobb szárazföldi emlősnek számít.

A moldvai útépítés során előkerült őselefántcsontok nem voltak mélyen: egy vulkáni hamuréteg alatt találtak rájuk egy domboldalon. Laurentiu Ursachi muzeológus kifejezte reményét, hogy az ásatások kiterjesztése során további csontok kerülnek elő, amelyekből az őslény csontvázának több mint felét rekonstruálni tudják.

A szakember szerint több mint egy évszázaddal korábban a szintén Vaslui megyei Manzati térségében egyszer már előkerültek Deinotherium-csontok, amelyek a bukaresti Grigore Antipa Természettudományi Múzeumban vannak kiállítva. A mostani lelet is azt bizonyítja, hogy évmilliókkal korábban a moldvai fennsík szubtrópusi éghajlatú volt, és itt elefántok, rinocéroszok, tigrisek és hiénák éltek - mutatott rá a muzeológus.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.