Víziút

Az Antarktisz és Új-Zéland között ingázhatnak az orkák

Új-zélandi és olasz szakemberek szerint több ezer kilométert megtéve ingáznak a kardszárnyú delfinek az antarktiszi vizek és az új-zélandi Északi-sziget partjai között.

2015.06.26 20:12MTI
Facebook Orca Network

Az új-zélandi kutatók a 2014-2015-ös antarktiszi nyár folyamán tanulmányozták a Ross-tengeri kardszárnyú delfineket és megállapították, hogy a C-típusba tartoznak, vagyis elsősorban hallal, egyebek közt antarktiszi fogashallal táplálkoznak.

"Azt akartuk kideríteni, hogy a Ross-tengeri fogashal-halászterületek csökkenése kockázat-e a C-típusú orkáknak és pontosan hány példány él belőlük a területen, merre táplálkoznak" - mondta a kutatócsoportot vezető Regina Eisert, az új-zélandi Canterbury Egyetem Gateway Antarctica kutatóintézetének munkatársa.

Mindeközben olasz bálnaszakértők műholdas adóvevővel szereltek fel orkákat az antarktiszi Terra Nova-öbölben, hogy nyomon kövessék mozgásukat. A két csapat egymástól függetlenül igazolta, hogy a C-típusba soroltak oda-vissza úsznak az antarktiszi Scott-kutatóbázis és az új-zélandi Északi-sziget Northland tartományának partjai között.

Az új-zélandi csapat felfedezte, hogy többször is ugyanazt a nőstényt kapták lencsevégre az új-zélandi partoknál és az antarktiszi McMurdo-tengerszorosnál is. Az olasz műholdas adatok pedig azt tárták fel, hogy egyenesen északra úsznak, Új-Zéland felé.

"Ha az antarktiszi kardszárnyú delfinek valóban a Scott-bázis és az új-zélandi Északi-sziget közt ingáznak, ahelyett, hogy egy viszonylag körülhatárolt területre koncentrálódnának, ahogy azt néhány szakember gondolja, az alapvetően megváltoztatja ökológiájukra vonatkozó ismereteinket és a rájuk leselkedő lehetséges veszélyeket" - húzta alá Eisert.

Mint hozzátette: "a delfinek hosszú vándorlása azt is sugallja, hogy a korábban véltnél sokkal jelentősebb ökológiai kapcsolat áll fenn az Antarktisz és Új-Zéland között".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.