Feltárták arcát

A Hallucigenia tényleg olyan, mint egy rémálom

Kutatóknak először sikerült teljes képet alkotniuk a földtörténet egyik legbizarrabb küllemű élőlényéről.

2015.06.25 11:23ma.hu
paleobiology.si.edu

A szerdai bejelentés szerint a Hallucigenia kövületeinek újabb elemzése először nyújt átfogó képet az 508 millió éve élt, furcsa küllemű állatról.

A Hallucigenia egyike a kambriumi földtörténeti korszak emblematikus fajainak. Eme időszak sarkalatos pont volt a földi élet történetében, ekkor jelentek meg először az állatok legfőbb csoportjai, rengeteg szokatlan testfelépítés született és tűnt el.

Martin Smith, a Cambridge-i Egyetem paleontológusa szerint az új kutatás révén végre alapvető információkat nyertek ki az élőlényről, többek között, hogy mennyi lába volt, és végre meg tudják különböztetni fejét farkától.

A Hallucigenia, amelynek első kövületeit a kanadai Sziklás-hegység Burgess-pala lelőhelyén találták meg, a ma is élő karmos féreglábúak egyik primitív csoportjához tartozott. Újabb kövületek kipótolták az eredeti hiányzó részeit, és először tárták fel furcsa arcát.

A 10-55 milliméteres élőlény hét pár, szögszerű tüskét hordozott hátán, ugyanennyi pár hosszú lába vitte előre, végükön karmok díszelegtek. Fejénél három pár vékony csáp helyezkedett el, talán a táplálék feldolgozását segítette, vagy tapogatóként funkcionált. A Hallucigenia hosszú ideje rejtély a kutatóknak. A 70-es években még úgy hitték, hogy háttüskéi lábak, valódi lábai a hátán végigvonuló csápok, feje pedig farka.

Smith magyarázata szerint a fejnek valamikor a teste egyik végén egyensúlyozó nagy, ballonszerű gömböt tartották. Most viszont kiderült, hogy ez a „gömb” nem is az állat része volt, hanem a végbélnyílásból kiszivárgó végtermék. A valódi fej, mint a kifinomult képalkotó technológia révén kiderült, hosszú, karcsú nyak végén található, leginkább egy locsolócsőre emlékeztet, vége közelében két babszem formájú szem helyezkedett el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.