Régészet

Gazdag római kori villát tártak fel Bulgáriában

Gazdag római kori villát tártak fel Bulgária délnyugati részén, Szapareva Banja, az antik Germanea közelében.

2015.06.22 15:47Pavlovic

Az ókori lakóépületre, amely a városfalakon kívül állt, építkezést megelőző leletmentő feltárások során bukkantak - olvasható az Archaeology in Bulgaria bolgár régészeti hírportálon.

A szakemberek megállapítása szerint a 600 négyzetméteres, 30 szobás villa a Kr.u. 3. század végétől kezdve több szakaszban épült fel, és a 440-es években, a hunok balkáni hadjáratai során rombolhatták le.

A feltárások során előkerült egy II. Theodosius (408-450) keletrómai császár uralkodásának idejéből származó aranypénz. A bolgár régészek szerint a ház lakói veszíthették el, amikor a hunok elől menekülve kapkodták össze értékeiket, elképzelhető azonban az is, hogy az építkezés megkezdésekor az alapozásba falazták be szerencsehozó talizmánként.

"Csak a leggazdagabbak engedhették meg maguknak, hogy aranypénzt ilyen célokra használjanak, a többség bronz, vagy rézpénzeket épített be a ház alapjába" - magyarázta Ramen Szpaszov ásatásvezető régész.

A leletek között szerepel 25 bronzpénz, találtak különböző használati tárgyakat, s a régészek feltártak egy szökőkutat, valamint a villa meleg vizes padlófűtési rendszerének a maradványait is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.