Elefántmentés DNS-sel

Nem bujkálhatnak tovább az orvvadászok

DNS technológiával mentenék meg az elefántokat az orvvadászoktól.

2015.06.21 15:05ma.hu
freedigitalphotos/marin

Új fegyvert vetettek be a tudósok a veszélyeztetett afrikai elefántok megóvásáért vívott harcban. A Science magazinban megjelent tanulmány szerint az állatvédők a lefoglalt elefántcsontokon végzett DNS vizsgálatokkal állapították meg, mely területek számítanak az orvvadászat fő gócpontjainak.

Ehhez a lefoglalt agyarakban talált DNS-t vetették össze afrikai elefántürülékek-mintákkal. A vizsgálatok után két olyan területet sikerült beháromszögelniük, ahonnan az illegális elefántcsont-kereskedelem nagy része kiindul.

Az erdei elefántok csontjai leginkább az Közép-afrikai Köztársaság, Gabon, és Kongói Köztársaság által lefedett területről, míg a szavannai elefántok maradványai a Tanzánia és Mozambique közötti régióból származnak.

Mikor éves szinten a populáció egytizedét veszíted el valamit azonnal lépni kell – meg kell tudni hol van a fő orvvadász-terület és le kell állítani az illegális mészárlást” – mondta Samuel Wasser, a University of Washington kutatója, a tanulmány társszerzője.

Az egyetem felmérése szerint évente mintegy 50.000 elefántot ölnek meg agyaráért úgy, hogy már alig 400.000 afrikai elefánt él a kontinensen. Az állatvédők legoptimistább becslései szerint az is elképzelhető, hogy a faj az évtized végére ki fog halni.

Az elefántcsont-kereskedelem 1989-óta számít illegális tevékenységnek, de a kiváló afrikai közigazgatásnak hála, az orvvadászat továbbra is virágzik.

Azzal, hogy sikerült behatárolni az orvvadászok fő tevékenységi területeit, a fegyveres vadőröknek talán sikerül megálljt parancsolniuk az esztelen elefántirtásnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.