Rekonstrukció

Így néz ki egy 7000 éves nő!

Hétezer éve élt nő arcvonásait rekonstruálták koponyája alapján iráni kutatók.

2015.06.19 14:53MTI
mehrnews.com

Az asszony földi maradványai csatornázási munkák során kerültek napvilágra Teheránban. Az Iráni Régészeti Kutatóközpont szakemberei a csontok és a koponya alapján készítették el az elhunyt testének 3D-s modelljét. Az arc antropológiai mérőpontjain, összesen 11 helyen a lágyrészek vastagságát jelölő töviseket helyeztek el, hogy megmintázhassák az arc izomzatát. Rekonstruálták a szemeket, az asszony orrát, a füleket, végül a hajzatot, igaz utóbbi némi nehézséget okozott, hiszen semmi sem utalt egykori színére - olvasható az iráni hírügynökség, a Mehr News Agency angol nyelvű honlapján.

Végezetül öt különböző szoftver segítségével szinkronizálták az asszony arcvonásait, a számítógépes programok felhasználták ma élő emberek portréiból kiemelt elemeket is, hogy élettelibbé tegyék a nő képmását.

Mint Mohammad Raza Rokni, a Régészeti Kutatóközpont szakértője kiemelte, a rekonstrukció 95 százalékban megegyezik a rég halott nő arcvonásaival, amelyeket hétezer évvel ezelőtt láthattak kortársai.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.