Gőzgép - máshogyan

Olcsó és környezetkímélő vízpára-meghajtású motort fejlesztettek ki

Baktériumspórák segítségével a víz párolgásának energiáját használták fel amerikai tudósok motorok meghajtására.

2015.06.18 08:24MTI

A víz párolgásának energiáját használták fel amerikai tudósok motorok meghajtására - a megoldás olcsó és környezetkímélő.

A New York-i Columbia Egyetem és a chicagói Loyola Egyetem kutatócsoportja két kísérleti példányt fejlesztett ki, amelyek önállóan működnek a nedves levegőben.

A Nature Communications folyóiratban kedden ismertetett kísérlet lényege ártalmatlan baktériumspórák - a baktériumok belsejében keletkező gömbölyű részecskék - alkalmazása.A spórák a nedvesség hatására megduzzadnak, szárazság esetén összehúzódnak. A duzzadási-összehúzódási folyamat során energia szabadul fel.

"Eddig nem voltunk képesek felfogni a felhőkből leereszkedő víz energiáját, most a levegőbe, a légkörbe távozó - párolgó - víz energiáját akarjuk hasznosítani" - magyarázta Ozgur Sahin, a Columbia Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője a Nature által közzétett videofelvételen.

"Ez nagy erejű folyamat, de eddig nem állt módunkban ezt az energiát hatékonyan hasznosítani" - tette hozzá.

A kutatók miniatűr motorokat építettek, spórákkal borított vékony műanyag szíjakkal, amelyek egy aprócska autót, illetve fényt kibocsátó diódát (LED) működtetnek.

A nedvesség hatására a spórák kinyújtják és összehúzzák a műanyag szíjakat. Ez az oda-vissza mozgás mozgatja a kerekeket és a dugattyúkat. "Ha sok szíjat alkalmazunk egyszerre, növeljük az általuk kifejtett erőt" - mondta a kutató.

Az új technológia egyelőre kísérleti szakaszban van. Egy napon azonban művégtagok és robotkarok mozgatására, akkumulátorokhoz és áramfejlesztőkhöz is felhasználható lesz, illetve izzadságra reagáló sportruházat kifejlesztésére is: ugyanis az izzadással is energiát szabadítunk fel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.