Matuzsálem

Elütötték az Egyesült Államok legöregebb gyűrűzött fehérfejű rétisasát

38 életévével a ragadozó madár a vadon élő fehérfejű rétisasok korrekordereként hunyt el, ami a faj fenntartását célzó erőfeszítések sikerét jelzi.

2015.06.17 21:35MTI

Egy autóval való szerencsétlen találkozás következtében elpusztult az Egyesült Államok legöregebb ismert gyűrűzött fehérfejű rétisasa: öröm az ürömben, hogy 38 életévével a ragadozó madár a vadon élő fehérfejű rétisasok korrekordereként hunyt el, ami a faj fenntartását célzó erőfeszítések sikerét jelzi.

Az elpusztult sasra egy friss nyúltetem mellett találtak rá június 2-án New York állam nyugati részén. A jelek szerint a madarat egy autó gázolta el. Az ismert sas-halálozások több mint 30 százalékáért a járművekkel való ütközés a felelős.

A sasmatuzsálemet 1977 augusztusában gyűrűzték meg, mindössze pár hónapos korában. A 03142 jelzésű madarat Minnesota északi részéről költöztették a New York állambeli Seneca Falls Montezuma természetvédelmi területre. Az állam ma 350 fészkelő fehérfejű rétisas párnak ad otthont.

Harmincnyolc életévével a ragadozó madár a vadon élő fehérfejű rétisasok korrekordereként hunyt el: öt évvel szárnyalta túl a cím előző birtokosát - olvasható a LiveScience tudományos-ismeretterjesztő portálon.

Marc Gerstman, New York állam környezetvédelmi osztályának (DEC) munkatársa szerint a magas kort megélt ragadozó madár a fehérfejű rétisasok regenerálódását célzó program sikerét jelzi.

Az 1960-as években a fehérfejű rétisasok (Haliaeetus leucocephalus) a kihalás szélére kerültek, majd veszélyeztetett fajként sorolták be őket az Egyesült Államok 48 államában.

A legnagyobb problémát annak idején a DDT-típusú növényvédő szerek jelentették. A méreg felhalmozódott a madarak szervezetében és pusztulást, vagy szaporodási zavarokat okozott. A szert 1972-ben betiltották az országban.

Az intenzív programoknak köszönhetően az 1970-es évek végén lassan regenerálódni kezdett a fehérfejű rétisasok állománya és 1999 óta évről évre növekszik a madarak száma.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.