Aló Mars!

Nyolc hónapig szimulálták az életet a Marson amerikai kutatók

A NASA a hawaii Mauna Loa lejtőjén azt vizsgálta, hogyan tudnak csapatban együtt dolgozni a kísérletben részt vevő tudósok. A csapat tagjait kamerákkal és nyomkövetőkkel figyelték meg.

2015.06.15 11:43MTI

A hat tudós nemrég hagyta el a Mauna Loa hegyen 2400 méteres magasságban épített kupolát, amelyben a marsi életet szimulálták. A légzsilippel lezárt bázisból kitekintve csak a hawaii lávamezőket és hegyeket láthattak, ahol sem növény, sem állat nem él meg, így az űrhöz hasonló volt az atmoszféra.A bázisukról csak űrruhában mozdultak ki alkalmanként. "Amikor először kiléptünk az ajtón, furcsa volt, hogy nem volt rajtunk űrruha, olyan régóta színleltünk" - mondta Jocelyn Dunn, a kísérlet egyik alanya, miután elhagyták a bázist.

A kísérlet célja az volt, hogy az elszigetelt környezetben megfigyelt viselkedés és teljesítmény alapján meg tudják állapítani a szakemberek, ha a legénység egyik tagja depressziós kezd lenni vagy kommunikációs problémák jelentkeznek. Kim Binsted, a hawaii egyetem professzora szerint így a jövőbeni küldetések során időben lehet cselekedni, hogy megakadályozzák az esetleges komolyabb problémákat.

Facebook University of Hawaii at Manoa

A nyolchónapos szimuláció alatt a legénység tagjai testedzéssel és jógával vezették le a stresszt. Emellett lehetőségük volt a napenergiával működő futógépet is igénybe venni, bár csak délutánonként, és akkor is csak ha sütött a nap.

Dunn elmondása szerint bár az is elég nehéz volt, hogy az ember a rosszabb napjain nem tudott elvonulni, mégis a családtól való távolság volt a legrosszabb. A 27 éves doktorandusz a kísérlet miatt nem vett részt testvére esküvőjén, csak egy videofelvételen keresztül tudott tósztot mondani az eseményen.

A bázis elhagyása után a csapat tagjainak az első dolga azoknak az élelmiszereknek az elfogyasztása volt, amelyekre hónapokig vágytak: szaftos görögdinnye, főtt tojás, barack és croissant. Ez valamelyest ízletesebb volt a szárított chilinél, amelyet nyolc hónapig ettek.

Dunn következő teendője az úszás volt. A légmozgás mellett a fürdésben is hiányt szenvedtek: a szimulációs bázison heti hat perc zuhanyozásra volt lehetőség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.