A Rosetta leszállóegysége

Hét hónap után felébredt a Philae, érkeznek az adatok!

Hét hónapig tartó szendergés után életre kelt a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstököst kutató Rosetta európai űrszonda Philae nevű leszállóegysége.

2015.06.14 16:04MTI

A német (DLR) és a francia (CNES) űrkutatási hivatal közlése szerint sokadik nekifutásra szombaton késő este, 22.28 perckor sikerült rövid időre kapcsolatot létesíteni az égitesten november közepén hibernálódott robottal, és "anyaűrhajóján", a Rosetta űrszondán keresztül letölteni 300 adatcsomagot a rajta lévő nyolcezerből.

A Philae remekül működik - mondta Darmstadtban Stephan Ulamec német projektvezető.

Wikipédia/Huntster

A Philae tízéves utazás után november 12-én landolt az üstökös egy árnyékban lévő felszínén, ahol rövid adatgyűjtés után napelemes tápegységei lemerültek.

Mielőtt ez megtörtént volna, 54 órán át folyamatosan dolgozott, mind a tíz fedélzetén lévő berendezését használta, jelentős mennyiségű adatot küldött a Földre.

A Nap energiájára volt szükség ahhoz, hogy újra felébredjen és elkezdjen kommunikálni az európai irányítóközponttal. A Rosetta-misszió az Európai Űrkutatási Hivatal (ESA) legnagyobb projektje, amelynek révén a tudósok bepillanthatnak a 4,6 milliárd éves Naprendszer keletkezésébe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.