Immár negyedik alkalommal

Nobel-díjas tudós tartott előadást tehetséges fiataloknak Szegeden

Erwin Neher német biofizikus személyében immár negyedik alkalommal tartott előadást munkájáról Nobel-díjjal elismert kutató tehetséges fiataloknak Szegeden.

2015.06.12 17:56MTI
MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Erwin Neher 1991-ben kapott orvostudományi Nobel-díjat Bert Sakmann-nal együtt a sejtek ioncsatornáinak működésével kapcsolatos felfedezéseiért és a folt-feszültségzár (patch clamp) méréstechnika kidolgozásáért.

A Szegedi Tudós Akadémia és a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány szervezésében pénteken kezdődött kétnapos konferencia nyitóelőadásán a göttingeni tudós az ioncsatornák felfedezéséről, az idegsejtek közötti jelátvitelben játszott szerepükről, valamint a kutatások eredményeinek lehetséges gyógyászati alkalmazásáról beszélt.

A rendezvényen a tudós felesége, Eva Neher bemutatta a göttingeni XLAB-ot, amely célja a természettudományok népszerűsítése a középiskolások körében. A biokémikus elmondta, az intézmény alapításának ötlete a kilencvenes évek második felében merült föl, amikor mindenki előtt világossá vált, hogy az egyetemek természettudományi és mérnöki szakjaira jelentkező diákok száma drámaian csökken.

Sokak a szórakoztatva tanítás bevezetésében látták a megoldást, a német egyetemi városban azonban más utat választottak. Konfucius szerint amit hallasz, azt elfelejted, amit látsz megjegyzed, amit csinálsz, azt megérted. Ezért az egyetemi kampuszban laboratóriumot alakítottak ki, amely nagyon szorosan együttműködik az intézmény kutatóival. A szakemberek saját tudományos ismereteiket osztják meg kísérletek segítségével a diákokkal - közölte a biokémikus.

Az XLAB foglalkozásain évente mintegy 12 ezer diák vesz részt, az elmúlt másfél évtizedben pedig összesen 150 ezer fiatallal szeretették meg a természettudományokat - mondta Eva Neher. Hozzátette: módszereiket igyekeznek továbbadni, így magyar pedagógusok is vettek már részt az intézmény képzésein.

MTI/Kelemen Zoltán Gergely


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.