Repcsi és bicikli egyben

Nézze meg az emberrel felemelkedni képes magyar drónt, a Flike-t!

A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársai alig egy évvel ezelőtt kezdték el fejleszteni az emberrel felemelkedni képes drónt.

2015.06.08 18:20MTI

Mint ahogyan arról már korábban a ma.hu is beszámolt, a hazai fejlesztésű drón Flike neve a fly (repülés) és a bike (bicikli) szavakból állt össze. A 100 kilogrammos gép eddig mindössze 1-2 méteres magasságba emelkedett a tesztpilótájával. A szerkezetet hat óriási lítiumakkumulátor hajtja. Ideálisan 5-6 méter magasan lesz érdemes repkedni vele, az ajánlott sebesség maximálisan 60 kilométer per óra lehet majd a tervek szerint.

MTI Fotó: Vajda János

Vígh Viktor fejlesztőmérnök a Flike drónmotor prototípusával Miskolcon 2015. július 8-án.

MTI Fotó: Vajda János

A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársai alig egy évvel ezelőtt kezdték el fejleszteni az emberrel felemelkedni képes drónt.

Azonban a felszállása előtt 30 nappal a jelenlegi szabályozás értelmében 5 kg felszállótömeg felett a HungaroControl-tól eseti légtérhasználatot kell igényelni, és az sem mindegy, hogy magán- vagy közterület felett repked a masina, mert ezekhez is engedély kell. Fog valaha valóban repkedni a magyar repülő bicikli?

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.