Régészet

Megtalálták Titus császár diadalívét a római Circus Maximusban

Az oszloptalapzatok és más töredékek alapján végzett rekonstrukciók szerint Róma egyik legnagyobb és legdíszesebb diadalívének darabjai kerültek elő.

2015.05.29 15:21MTI
Circus Maximus az ókori Róma területén (Wikipedia/Helix84)

Titus császárnak szentelt diadalív darabjait ásták ki Rómában a Circus Maximus egykori lóversenypálya területén.

Az oszloptalapzatok és más töredékek alapján végzett rekonstrukciók szerint Róma egyik legnagyobb és legdíszesebb diadalívének darabjai kerültek elő. A háromárkádos diadalív középső íve tizenhét méter széles volt. Tetején bronzszobor állt négylovas kocsival. Az ásatásokat végző olasz régészek megtalálták a diadalív alatti ókori padlózatot is.

A Kr. u. 39-81 között élt Titus Flavius Vespasianusnak emelt diadalívet a császár halálának évében avatták fel a zsidók felett aratott katonai győzelem és Jeruzsálem elpusztításának emlékére. A diadalív a Circus Maximus arénájának félkör alakú végén állt és szerves részét alkotta a nézőtérnek.

A Via Appia útján Rómába érkező utasok ezt a diadalívet látták meg először Róma városában. A Circus Maximusban rendezett diadalmeneteken a győztes hadvezérek Titus diadalívén haladtak keresztül.

A néhány darabban megmaradt diadalív korabeli források szerint a 8. században még állt. A 12. században egy középkori római vízvezeték részévé vált. A diadalív maradványait jelenleg talajvíz fedi. Ennek szivattyúzására a római régészeti felügyelőségnek nincsen elegendő forrása, ezért a diadalív darabjait egyelőre ismét lefedték földdel.

Szintén Titusról elnevezett diadalív látható a Palatinus-domb túlsó oldalán levő Forum Romanumon, amelyet 82-ben avattak fel. Ez kisebb volt a Circus Maximusban lévőnél.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.