Aknamunka: életet mentenek a rémes rágcsálók

Az óriáspatkány, ami kiszagolja az aknát és a TBC-t

Már nem csak aknát keres, betegséget is kimutat a hőspatkány. Ha örökbe fogad egy ilyen jószágot, azzal támogathatja a kiképzésüket is. Videóval!

2015.05.29 07:21ma.hu
Nicholas Kristof/The New York Times

Végignézve az emberiség történelmén elmondhatjuk, hogy a patkányok népszerűsége nagyjából olyan alacsonyan áll, mint a kígyóké vagy a pókoké. Ez valamelyest érthető, hiszen a mezőgazdaságból élő emberiség számára a gabonát előszeretettel fogyasztó rágcsálók nem jelentettek kellemes társaságot.

Az a magát sokáig tartó teória, hogy a patkányok felelnek minden járványért, sem segített az állatok népszerűségének növelésében, ráadásul elsőként hagyják el a süllyedő hajókat, ami finoman szólva sem bajtársias viselkedés.

Az utóbbi időben már elő-előfordul, hogy valaki házi kedvencként tartsa őket, de az emberek többsége még mindig berzenkedve fordul el, ha meglát egy patkányt, pedig bebizonyították, hogy alapvetően milyen kedves és okos állatokról van szó.

De, hogy emberéletek megmentésére is használhatóak, azt talán senki nem gondolta volna.

A tanzániai központú HeroRat programban a gambiai erszényes patkányokat ugyanis aknakeresésre idomítják, méghozzá elsöprő sikerrel. Egy aknát megtalálni a földben épp csak egy kicsivel könnyebb feladat, mint azt a bizonyos tűt a szénakazalban. A fémkeresők ugyanis mindenre bejeleznek, márpedig aknákat többnyire háborús övezetben találni, ahol mellettük töltényhüvelyektől kezdve a srapnelekig mindenféle fémtárgy megtalálható a földben.

Ezzel szemben a hős patkányok csak a robbanószer szagára mennek, és sokkal hatékonyabbak mint az emberek. Miután megálmodta a projektet, a belga dizájner, Bart Weetjens több patkányszakértővel is beszélt, akik mind a gambiai alfajt javasolták, mivel ezeknek az állatoknak gyenge a látásuk viszont annál jobb a szimatuk.

Egy húsz négyzetméteres terület átvizsgálása körülbelül egynapos munka egy embernek, ennyi idő alatt a patkányok hússzor akkora területet kutatnak át, amibe a déli sziesztai is belefér. Ráadásul védőruhára sincs szükségük, hiszen a tömegükkel nem képesek aktiválni a szerkezeteket. Pluszpont jár azért is, hogy az emberekkel ellentétben a patkányok figyelme nem kalandozik el, a jutalom reményében 100 százalékos koncentrációval végzik feladatukat.

A gambiai patkány mellett szól az is, hogy átlag 8 évig élnek, amibe kényelmesen belefér a 9 hónapos képzés és a 6 hetes gyakorlat, mielőtt bevetnék őket a háborús övezetekben. A program szépségét az is jelzi, hogy a jószágok csak hatéves korukig aktívak, utána nyugdíjba mennek és hátralévő napjaikat banán, avokádó és mogyoró fogyasztásával töltik gazdájuk otthonában.

És ha azt hinné, hogy a csodapatkányok története itt véget ér, nos nagyon téved.

A világ szegényebb országaiban a mai napig komoly problémát okoz a tuberkulózis, ami mintegy másfél millió embert öl meg évente. A betegség kimutatása komoly kihívás, hiszen jól képzett orvosokra van szükség, felszerelésre, és még így is csak 25 mintát képes egy ember egy nap alatt átvizsgálni.

Mármost a kiváló szaglással rendelkező patkányok 20 perc alatt képesek letudnii 100 mintát. A Petri csészéket sorba állítják, a kisméretű doktorok mindegyikbe beleszagolnak, és ahol kiszimatolják a betegség jelét megállnak, várva a jutalomfalatot.

Ráadásul pontosabbak, mint az emberek: azokban a laborokban ahol a tesztek zajlanak 48 százalékkal több tuberkulózisos beteget azonosítottak. Nem lennénk meglepve, ha hamarosan minden harmadik világbeli országban megjelennének a HeroRats négylábú orvosai.

Az apopo.org weboldalon egyébként bárki örökbe fogadhat egy ilyen jószágot évi 84 dollárért (kicsivel több mint húszezer forint) amivel támogatja a kiképzést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.