Eligazítva

Elkészült Iuvavum római kori város digitális térképe

Elkészült és a nagyközönség számára hozzáférhető Iuvavum, a mai Salzburg területén fekvő római kori város digitális térképe.

2015.05.26 00:30MTI
sg.hu

A salzburgi óvárosban feltárt leletek térképe bemutatja azt is, hogy mikor és miképpen építkeztek a rómaiak. A tervek szerint a digitális térkép hamarosan telefonos alkalmazás formájában is elérhető lesz.

A Szövetségi Műemlékvédelmi Hivatal (Bundesdenkmalamt) által bemutatott digitális térképen a régészek 75 lelőhelyet tüntettek fel. Csaknem kétezer évvel ezelőtt Salzburg területén volt található Iuvavum, Noricum római provincia egyik legfontosabb városa. Számos lelet tanúskodik a város falairól és építményeiről, legutóbb Salzburg központi sétálóutcáján, a Getreidegassén találtak ókori emlékeket.

Nagyon sok még a feltáratlan terület, de sok régészeti emlék meg is semmisült az idők során, hiszen a városrész a római kor óta lakott - mondta a műemlékvédelmi hivatal vezetője.

A nagy turistaforgalom miatt a városban feltárt leleteket rendszerint ismét be kell fedni. A legtöbb római kori emlék a salzburgi Residenzplatz alatti dómmúzeumban látható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.