Technikai védelem

Drónokkal gyűjtik a környezetszennyezők elleni bizonyítékokat Kínában

Máris szabálysértők tucatjait fülelték le a legszennyezettebb levegőjű északi országrészben.

2015.05.18 16:34MTI

A kínai környezetvédelmi minisztérium beszámolt arról, hogy többek közt márciusban a Hopej tartományban fekvő Hantan város légterét pásztázták a pilóta nélküli repülők, s több gyárról, üzemről derült ki, hogy az előírásokat figyelmen kívül hagyták. Volt, amelynek károsanyag-kibocsátása jóval meghaladta a megengedettet, másutt a hulladékfeldolgozás és -kezelés terén hibáztak.

A megfigyelések során kiderült az is, hogy több vállalat nem tartotta be a határidőt a számukra előírt környezetvédelmi beruházások kivitelezésére, mások egyszerűen fel sem szerelték hulladékkezelő berendezéseiket.

Az eszközökkel találtak olyan, már építés alatt álló vegyi üzemet is, amely még nem rendelkezik a szakmai hatóság engedélyével, és egy gyárat, amely szennyvizét a környező folyókba engedte.

A március óta intenzív használatban lévő drónok, amelyek építkezéseket, szénraktárak környékét is ellenőrizték, 88 olyan szabálysértés megállapításához szolgáltattak bizonyítékot, amelyek a légszennyezés korlátozásával vannak összefüggésben. Egyes esetekben arra is fény derült, hogy a cégek meghamisították hivatalos adataikat.

Az éjszaka is bevethető drónok magas felbontású, digitális infrakamerával, szenzorokkal, lézerszkennerrel és magnetométerrel is rendelkeznek. A szakemberek közölték, hogy a környezetvédelem szolgálatába állított technikát újabb és újabb műszerekkel egészítik ki.

A helyi környezetvédelmi felügyeletek által működtetett repülő eszközöket a minisztérium illetékese a Hszinhua hírügynökségnek a szabálysértők elleni "titkos fegyvernek" nevezte, s közölte, hogy egyelőre a különösen szennyezett régiókban folytatják - szúrópróbaszerűen - az ellenőrzéseket.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.