Fuccs

Különbizottság vizsgálja az újabb orosz hordozórakéta kudarcát

Különbizottságot hoztak létre Oroszországban egy újabb hordozórakéta balesetének kivizsgálására. Az orosz űripart és űrkutatást sorozatos kudarcok érték az utóbbi három hétben.

2015.05.18 03:30MTI

A testület élére Igor Komarovot, az orosz űrkutatási hivatal (Roszkoszmosz) vezetőjét nevezték ki. Dmitrij Medvegyev miniszterelnök a felelősök és az okok megállapítására utasította a bizottságot, amelynek erre 6 napja van.

A Proton típusú orosz űrrakéta szombaton egy mexikói távközlési műholdat állított volna földkörüli pályára, de a rakéta utolsó fokozata nem sokkal a fellövés után visszazuhant a Földre. A Roszkoszmosz közlése szerint a baleset 161 kilométeres magasságon történt, a repülés kilencedik percében. A Proton egysége a műholddal együtt szinte teljesen elégett a Föld légkörében. A műholdnak egy perccel a műszaki baleset előtt kellett volna leválnia a hordozórakétáról - értesült a Ria Novosztyi állami hírügynökség.

A Roszkoszmosz arról is tájékoztatott honlapján, hogy moszkvai idő szerint szombat reggel nem sikerült beindítani a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) kapcsolódó Progressz M-26M teherűrhajó hajtóműveit, amelynek módosítania kellett volna az ISS pályáján. Az okokat még vizsgálják.

Április végén a Szojuz hordozórakéta harmadik fokozatának műszaki hibája miatt a Progressz M-27M jelzésű orosz teherűrhajó nem jutott el a kijelölt pályára, ahonnan tovább kellett volna haladnia a Nemzetközi Űrállomásra.

A Progresszt április 28-án indították el a kazahsztáni Bajkonurból, hogy üzemanyagot, oxigént és élelmiszert szállítson a Nemzetközi Űrállomásra. Az űreszköz a fellövés után nem sokkal irányíthatatlanná vált. Mivel nem sikerült helyreállítani vele a kapcsolatot, a teherűrhajó fokozatosan lesüllyedt az orbitális pályán, míg május 8-án el nem égett a Föld légkörében.

A Roszkoszmosz vezetése ezért úgy döntött, hogy július végéig nem indítják útnak az ISS újabb háromfős legénységét szállító Szojuz űrhajót. Az eredeti tervek szerint május 26-án indult volna a Nemzetközi Űrállomásra, hogy az ISS-en jelenleg tartózkodó hat űrhajósból hármat váltsanak. Ők ezen a csütörtökön tértek volna vissza a Földre, de ehelyett június végéig fent maradnak.

Tavaly májusban szintén egy Proton hordozórakétának állt le a hajtóműve, így a rakéta lezuhant. Fedélzetén egy 5,8 tonnás távközlési műhold volt, amely lefedte volna egész Oroszország, illetve a Független Államok Közössége tagországainak területét.

Az orosz sajtóban közölt kommentárok szerint a három héten belül már a második hordozórakéta elvesztése miatt ismét "fejek hullhatnak" a Roszkoszmosznál, amelynek korábbi vezetőjét tavaly váltották le. Ennél nagyobb gond, hogy a nyugati szankciók és a rubel árfolyamesése miatt amúgy is költségvetésének megkurtítására kényszerült orosz űrkutatás és űripar ágazat és maga Oroszország is elveszítheti megbízható partneri státusát külföldön. Szakértők szerint az orosz űriparban problémák vannak a minőségellenőrzéssel és rosszul fizetik a szakembereket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.