Újabb lépés a terra formálás felé

Baci a Marson

Mikrobák segítségével teremtenének légkört a vörös bolygón a tudósok.

2015.05.16 09:55ma.hu
nasa.gov

A Marsra induló expedícióknak nem kell majd oxigéntartályokat cipelniük magukkal, ha a NASA által támogatott Techshot Inc. kutatóinak terve beválik. Eugene Boland, a vállalat tudósa ugyanis mikrobákat tervez küldeni a bolygóra, amik képesek lennének oxigént termelni.

A tudós szerint elképzelhető, hogy képesek lesznek olyan bázist létrehozni a Marson, ahol baktériumok vagy algák által termelt levegő áll a felfedezők rendelkezésére.

A Techsot tudósai jelenleg egy, a szomszédos bolygó légköri nyomását, hőmérsékletváltozását és napsugárzási körülményeit szimuláló szobában kísérleteznek a vörös bolygóról származó homok és kőzetek felhasználásával.

Az amerikai űrügynökség a 2030-as évekre tervezi, hogy embereket küld a Marsra, miután a Curiosity bizonyítékot talált arra, hogy nitrogén és szénalapú molekulák találhatóak a bolygón, amik az élet előfeltételei. A tudósok szerint az is valószínűsíthető, hogy régen hatalmas óceánok borították a bolygó északi területeit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.