Rejtelmes szigeten, bunkerek közt nyaralni? Igen!

Most megnézheti Albánia szupertitkos szigetét, ami tele van bunkerrel és rejtett járattal

Turistacsalogató látványossággá alakítanának egy szupertitkos katonai szigetet az albánok. Képgalériával!

Nézze meg a képeket, van köztük atombunker is! >>> képgaléria

2015.05.15 08:30ma.hu

Noha szigorúan véve még mindig katonai bázisnak számít, ma már csak két tengerész tartózkodik a Sazan szigeten, hogy házigazdaként szolgáljon a partvidéken járőröző hadihajóknak.

Ami valaha egy titkos, érinthetetlen terület volt, ami – néhány kommunista vezetőt leszámítva - minden albán állampolgár számára maga volt a rejtély, most vonzó célponttá válhat, különösen a külföldi turisták számára.

A szigeten található rengeteg árok és alagút jól mutatja, mennyire rettegett a kommunista vezetés a nyugati megszállástól. Biztos nem gondolták, hogy egy napon pont ezekeknek a nyugatiaknak az érkezését várják majd sok szeretettel.

A dombok közt a fenyőfák szegélyzete másfél kilométeres út mintegy 3600 egyszemélyes bunker mellett halad el, a sziget közepén lévő romos épületekben pedig régi ágyak, konyhai felszerelések és padok találhatóak.

Az atombunker bejárata - Kattintson még több képért!

A Sazan sziget nem csak az atombunkerek miatt lehet vonzó célpont, hanem az itt élő ritka madár és hüllőfajok kolóniái miatt is. A sziget partvidékének mintegy fele csak a víz felől közelíthető meg, de a hivatalnokok szerint a sziklás területek csalogatónak bizonyulhatnak a búvárok és a madárlesők számára.

A hidegháború idején több mint 3000 katona állomásozott a szigeten folyamatosan hat hónapra elegendő élelmiszerrel, lőszerrel és üzemanyaggal ellátva. A bázis 1975-től 1992-ig őrizte az Otrantói-szorost és a közeli Vlora városát.

Az utóbbi 20 évben a karbantartás hiánya miatt az épületek állapota nagyon leromlott, a lőszerraktárt pedig a piramisjáték-botrány idején kitört zavargások során kifosztották.

Talán éppen ez a múltat idéző, lelakott épületekben bővelkedő hangulat fogja idecsalogatni a gazdag turistákat, de ehhez előbb szükség lesz a víz és az elektromos áram bevezetésére a szigeten. A tervek szerint az atombiztos alagutak borospinceként funkcionálnak  majd a jövőben, amiknek kellemes hűsében a forró nyári napon eltikkadt látogatók csillapíthatják szomjukat.

Júniustól várhatóan mindennap indul komphajó a szigetre a mintegy félórányira lévő Vlorából.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.