Roszkoszmosz

Már tudják, mitől vált irányíthatatlanná a Progressz

A Szojuz hordozórakéta harmadik fokozatának hibája okozta a teherűrhajó kudarcát.

2015.05.12 17:47MTI

Igor Komarov, az orosz űrkutatási hivatal elnöke azt mondta, a harmadik fokozat oxidálószer-tartályában és üzemanyagtartályában csökkent le a nyomás, ezért vált le a hordozórakéta "a szabályostól eltérő módon" a teherűrhajóról.

A hivatal bejelentette, hogy július végéig nem indítják útnak a Nemzetközi Űrállomás (ISS) újabb háromfős legénységét, az ISS-en tartózkodó űrhajósok közül hárman pedig június elejéig ott maradnak.

A Progressz orosz teherűrhajót április végén indították el a kazahsztáni Bajkonurból, hogy üzemanyagot, oxigént és élelmiszert szállítson a Nemzetközi Űrállomásra. Az űreszköz a start után nem sokkal irányíthatatlanná vált, nem sikerült helyreállítani vele a kapcsolatot, ezért fokozatosan lesüllyedt az orbitális pályán. Május 8-án a Progressz elégett a Föld légkörében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.