Vár a Millenáris Park

A vulkánok világát mutatják be a felfedezők napján

A vulkánok állnak idén a Felfedezők Napja - Kutatóexpedíciók Fesztiválja című rendezvény középpontjában, amely a Millenáris parkban várja ma az érdeklődőket.

2015.05.09 08:44MTI

Harmadik alkalommal rendezi meg a felfedezők napját a Földgömb magazin és a Magyar Földrajzi Társaság. Bár idén a vulkánok lesznek a program főszereplői, a látogatók a régészek, paleontológusok, biológusok, antropológusok, klímakutatók, vulkanológusok, geográfusok és még számos tudományág kutatóinak munkájával és a terepi kutatás világával is megismerkedhetnek - közölték a szervezők az MTI-vel.

A látogatók a rendezvény előadásain, bemutatóin, minikiállításain keresztül pillanthatnak be a szakemberek munkájába és ismerkedhetnek meg a felfedezők eszköztárával. A program célja elsősorban, hogy felhívja a figyelmet a kutatóexpedíciók fontosságára és tudományos gyökereire.

A programban nemcsak a 2010 tavaszán kitört izlandi Eyjafjallajökull vulkánról, hanem a 200 éve, 1815. április 5-én több ezer évi nyugalom után kitört indonéziai Tambora tűzhányóról is megemlékeznek.

Idén márciusban jelent meg az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) által támogatott éves összesítés a Föld természeti veszélyeiről, amelyben első alkalommal kaptak helyet a vulkáni veszélyforrások. Ma 86 országban mintegy 800 millió ember él potenciálisan aktív vulkán 100 kilométeres körzetében, azaz vulkáni veszélynek van kitéve. Ez a Föld lakosságának több mint 10 százaléka. A vulkanológia szakemberei egyre újabb eszközöket vetnek be, hogy jobban megismerjék a tűzhányókat, a vulkáni működést, és ezt a tudást felhasználják a kitörések előrejelzésben. Ezekről az eszközökről és módszerekről is lesz szó a szombati programon.

A gyerekeket és a kalandvágyó felnőtteket egy hétpróba játékkal is várják a szervezők, amelyben a látogatók bemutathatják hogyan állnának helyt egy valódi expedíción. Aki teljesíti a feladatokat akár egy lengyelországi utazást is nyerhet.

A Földgömb az Expedíciós Kutatásért Alapítvány idén is odaítéli a Magyar Felfedező Nagydíjat, amelyet Török Ádám, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára ad át a rendezvényen. A leendő díjazott olyan expedíciós feltáró tevékenységért kapja az elismerést, amely új szakmai eredményeket hoz, maradandó értékteremtéssel jár, jelentős és nemzetközi figyelmet kelt. A korábbi években Börcsök Péter barlangkutatót és a Himalájában dolgozó Irimiás Balázst, a Csoma Szobája Alapítvány elnökét díjazták.

A rendezvény holnapján élőben követhetők a Millenáris parkban zajló események. A felületen a szombati előadások egy része később is újranézhető lesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.