Teherűrhajó

Nem biztosak a Progressz lezuhanásának időpontjában a kutatók

Nagy valószínűséggel pénteken reggel térhet le keringési pályájáról és zuhanhat le a Földre a Progressz orosz teherűrhajó. A Roszkoszmosz csütörtökön még korábbra tette a lezuhanás időpontját.

2015.05.07 17:47MTI
Fotó: a fellövés Facebook eseménye

Nagy valószínűséggel pénteken reggel térhet le keringési pályájáról és zuhanhat le a Földre a Progressz orosz teherűrhajó - erre a következtetésre jutottak az Orosz Tudományos Akadémia Űrkutatási Intézetének (IKI RAN) szakértői. Az orosz űrkutatási hivatal (Roszkoszmosz) csütörtökön még korábbra tette a lezuhanás időpontját.

Az intézet kutatói a május 6-i repülési adatokat alapul véve úgy vélekedtek, hogy a Földre zuhanás nagy valószínűséggel - magyar idő szerint - a hajnali 2 órától 13 óráig terjedő idősávban történik.

A Roszkoszmosz számításai szerint viszont a Progressz várhatóan közép-európai idő szerint pénteken 0 óra 13 perc és 3 óra 51 perc között "fejezi be működését", és megsemmisül a Föld légkörében.

A Progressz teherűrhajót április 28-án indították el a kazahsztáni Bajkonurból, hogy üzemanyagot, oxigént és élelmiszert szállítson a Nemzetközi Űrállomásra. Nem sokkal később azonban irányíthatatlanná vált, és nem sikerült helyreállítani vele a kapcsolatot.

Az orosz űrhivatal, a Roszkoszmosz már korábban tájékoztatott arról, hogy a Föld légkörébe érve a teherűrhajó el fog égni, és a Föld felszínét csak kicsiny alkatrészdarabkák érhetik el.

Korábban a kiszolgált teherűrhajókat a Roszkoszmosz szakemberei a Csendes-óceánba irányították, de azok is nagyrészt már a légkörben megsemmisültek.

A múlt héten történtek kivizsgálására Oroszországban vizsgálóbizottságot hoztak létre.

A Roszkoszmosznál csütörtökön cáfolták, hogy elhalasztották volna a Nemzetközi Űrállomás legújabb legénységének május 26-ra tervezett indítását. Azt mondták, hogy megvárják a Progressz kudarcával kapcsolatos vizsgálat eredményét megtárgyaló állami bizottság ülését. A jövő hét szerdát követően hoznak döntést arról, hogy Oleg Kononyenko orosz, Kimija Jui japán és Kjell Lindgren amerikai asztronauta elindulhat-e az ISS-re a tervezett napon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.